Proiectul de buget pentru 2025 a ajuns în Parlament, unde a intrat în procedură de urgență
Conducerile celor două camere au stabilit deja calendarul dezbaterilor, începând chiar din prima zi a sesiunii legislativului, luni.
Articol de Petruţa Obrejan, 02 Februarie 2025, 08:58
Proiectul de buget pentru 2025, aprobat sâmbătă de guvern, a ajuns în Parlament, unde a intrat în procedură de urgență.
Conducerile celor două camere au stabilit deja calendarul dezbaterilor, începând chiar din prima zi a sesiunii legislativului, luni. Coaliția de guvernare își dorește un vot final până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Executivul și-a bazat construcția bugetară pe o creștere economică de 2,5%, a alocat fonduri semnificative pentru investiții și a stabilit o țintă de deficit de 7% din produsul intern brut, care să dea startul procesului mai îndelungat de reducere a acestui indicator economic deosebit de important ce a depășit 8,6% la sfârșitul anului trecut. Ministrul finanțelor a vorbit din nou astăzi, după ședința executivului, despre un buget cumpătat, bazat pe estimări prudente, echilibrat și care asigură plata salariilor, a pensiilor și a ajutoarelor sociale.
Un stat care își reduce cheltuielile la nivelul instituțiilor centrale și locale, investiții masive de 7,8% din PIB sunt doi dintre pilonii principali ai bugetului pe 2025, spunea ministrul finanțelor, Tánczos Barna.
El a explicat că sunt avute în vedere mai ales investițiile în infrastructura de transport, spitalicească și educațională.
Un alt element esențial al bugetului pentru acest an este și constituirea fondului de solidaritate națională pentru unitățile administrativ-teritoriale.
Tánczos Barna: Acest fond național de solidaritate creează baza unei dezvoltări echitabile, echilibrate și implementarea principiului "pe nimeni nu lăsăm în urmă". Nu avem aceleași avantaje geografice, economice, infrastructurale pentru fiecare unitate administrativ-teritorială și trebuie să găsim soluții și pentru echilibrări.
Aderarea la spațiul Schengen este un element care va contribui semnificativ la consolidarea poziției României pe piețele europene și la creșterea economică prognozată, iar aderarea la OCDE va oferi României ocazia de a-și credibiliza economia, plasând-o în acest club de elită al țărilor cu economii solide, a mai spus ministrul.
Tánczos Barna: Ne ținem de calendarul stabilit cu OCDE-ul pentru a ne încadra în toate criteriile pentru a accede în această organizație.