Proiectul bugetului de stat pentru 2018, în plenul Parlamentului
Proiectul bugetului de stat pentru 2018 urmează să intre luni în dezbaterea plenului Parlamentului cu o schimbare majoră faţă de forma venită de la Guvern.
Articol de Iulia Gherman, 17 Decembrie 2017, 15:29
Proiectul bugetului de stat pentru 2018 urmează să intre luni în dezbaterea plenului Parlamentului cu o schimbare majoră faţă de forma venită de la Guvern.
Amendamentul, care dă peste cap calculele Ministerului de Finanţe, a fost aprobat în ultima zi de discuţii în comisiile de buget şi finanţe.
Dacă va trece şi de plen, va aduce mai mulţi bani primăriilor, care se vedeau cu bugetele sărăcite de reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută.
În forma aprobată de comisiile de specialitate, bugetul de stat pentru anul viitor prevede un transfer de aproximativ 4,7 miliarde de lei către bugetele locale, ca urmare a includerii în documentul legislativ a unui amendament propus de UDMR.
Acesta stabileşte creşterea la sută la sută a cotelor defalcate din impozitul pe venit, care se alocă unităţilor adminstrativ-teritoriale.
Deputatul PNL Nicolae Neagu: Acest lucru ajută pe toţi primarii, nu contează coloratura politică a primarilor, pentru că este normal că acolo unde oamenii muncesc şi-şi desfăşoară activitatea şi trăiesc, impozitul pe venit de natură salarială să fie folosit pentru a creşte nivelul lor de trai, fiind folosit în dezvoltarea localităţilor dumnealor.
Amendamentul a răsturnat toate claculele făcute de Ministerul de Finanţe pentru întocmirea bugetului de stat.
Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa: Ce pot să vă spun momentan este că vor fi afectate marea majoritate a unităţilor administrativ-teritoriale. Prin acest amendament, cele mici vor fi afectate. Trebuie, mai întâi, să facem analiza, să vedem suma exactă şi care este impactul acestui amendament care a trecut.
Ministrul de finanţe a mai precizat că va fi refăcut Fondul de rezervă al Guvernului după ce, în timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare, sumele alocate acestuia au fost transferate către bugetele altor instituţii.
Astfel, banii necesari pentru Fondul de rezervă vor fi luaţi până la prima rectificare bugetară din sumele destinate Uniunii Europene.
Faţă de forma redactată de guvern, bugetul de stat mai prevede suplimentarea fondurilor acordate unor ministere, cum sunt cel al Culturii, Transporturilor şi Agriculturii.