Proiecte pe agenda Camerei Deputaților
Articol de Angela Matei, 05 Noiembrie 2018, 10:25
Desecretizarea protocoalelor încheiate în trecut între instituţii din justiţie şi serviciile de informaţii se află astăzi pe masa de lucru a parlamentarilor.
Ce alte proiecte se mai află pe agenda de săptămâna aceasta a legislativului, aflăm de la Angela Matei:
Reporter: Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe în calitate de for decizional asupra iniţiativei legislative care vizează declasificarea hotărârii CSAT din 2005 cu privire la combaterea corupţiei. În plus faţă de forma adoptată de Senat, deputaţii jurişti propun desecretizarea tuturor protocoalelor sau acordurilor de colaborare încheiate între instituţiile statului român, SRI, DNA, DIICOT, CSM şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noile reglementări vor permite persoanelor care se consideră prejudiciate de efectele acestor documente să se adreseze instanţelor competente pentru a cere revizuirea sentinţelor. În Comisie, opoziţia a votat împotriva propunerii legislative, apreciind că doar CSAT ar trebui să decidă în privinţa desecretizării unor astfel de documente.
Deputatul US, Stelian Ion: Observăm că se dau pe bandă rulantă numai legi în folosul celor certaţi cu legea şi protocoalele reprezintă doar pretextul care v-a servit pentru a ajunge la redeschiderea unor dosare, judecate definitiv.
Reporter: Reprezentanţii coaliţiei majoritare susţin, în schimb, că noile reglementări sunt în interesul cetăţenilor, care trebuie să aibă acces la informaţii, pentru a-şi apăra drepturile.
Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Nicuşor Halici:
Nicuşor Halici: Dar revizuirea cine o face? Tot instanţele de judecată şi vor decide dacă hotărârile atacate sunt sau nu legale. De ce să nu le permitem şi de ce să mai fim de acord cu o continuare a unor astfel de proceduri inechitabile, în primul rând şi cu încălcarea drepturilor fundamentale?
Reporter: Pe agenda deputaţilor se va afla şi legea care permite detenţia la domiciliu în cazul pedepselor de până la 18 luni de închisoare pentru fapte comise fără violenţă. Comisia juridică urmează să întocmească un raport pentru a pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale modificările legislative privind măsurile privative de libertate. Nu în ultimul rând, la Senat intră în dezbaterea comisiilor de specialitate noul proiect al Legii pensiilor. Sunt prevăzute creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, iar reprezentanţii Guvernului dau asigurări că nici o pensie nu va scădea după recalculare. Şi pentru acest act normativ, vot decizional are Camera Deputaţilor.