Programul "Prima casă", prelungit până pe 15 februarie
După această dată, programul se va aplica într-o nouă formulă.
Articol de Paul Poterași, Bogdan Mihai, 06 Ianuarie 2010, 20:26
Guvernul a decis miercuri prelungirea, până la 15 februarie, a programului "Prima casă" în forma actuală. Ulterior se va veni cu o formulă restructurată, cu accent mai mare pe construcţia de locuinţe noi, a anunţat premierul Emil Boc.
"Am decis să prelungim actuala formă a programului Prima Casă până la 15 februarie, astfel încât toţi cei care au încheiat antecontracte vor putea până la aceasta dată să-şi achiziţioneze locuinţe prin garanţii de la stat", a declarat premierul.
El a precizat că, până în prezent, în cadrul programului "Prima casă" există 11.500 de solicitări, ceea ce demonstrează, potrivit premierului, că după şase luni de funcţionare acest proiect şi-a atins scopul.
Prin programul "Prima casă" persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro.
Legea educaţiei naţionale, rediscutată în Parlament
Premierul Emil Boc a mai declarat că legea educaţiei naţionale, document pe care Guvernul a dorit să îl promoveze prin angajarea răspunderii, va fi rediscutată în Parlament.
El a amintit că judecătorii Curţii Constituţionale au decis, "printr-o decizie unică şi fără argumente", că legea educaţiei nu poate fi promovată prin angajarea răspunderii, ci doar prin dezbatere parlamentară, precizând că Executivul va respecta această decizie.
Emil Boc a mai menţionat că discuţiile asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii vor începe imediat după adoptarea bugetului pe 2010.
Premierul a arătat totodată că Executivul va urmări totodată aplicarea principiilor incluse în proiectul legii responsabilităţii fiscale şi derularea procesului de descentralizare în administraţie.
Emil Boc a mai declarat că Guvernul a decis constituirea unui Consiliu interministerial care să rezolve săptămânal sesizările privind evaziunea fiscală şi să identifice modalităţi de eliminare a fenomenului.
Consiliul va fi format din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei şi ai altor instituţii cu atribuţii în combaterea evaziunii fiscale.
Executivul a mai decis, în şedinţa de miercuri, să continue activitatea Consiliului de raţionalizare a cheltuielilor publice, precum şi a Consiliului interministerial privind absorbţia fondurilor comunitare, aflat în subordinea directă a primului-ministru, după modelul aplicat în 2009.