Profesorii "nu sunt obligaţi să declare că nu fac meditaţii"
Premierul Emil Boc a declarat la Radio România Actualităţi că în România nu există nici o lege care să oblige un cadru didactic să declare, pe propria răspundere, dacă face sau nu meditaţii.
14 Ianuarie 2011, 18:04
Prim-ministrul Emil Boc consideră că cererea inspectoratului şcolar şi ANAF din Arad în urma căreia profesorii sunt obligaţi să depună un formular la fisc, prin care să declare pe propria răspundere dacă fac sau nu meditaţii, este "un exces de zel".
Emil Boc a afirmat, la Radio România Actualităţi, că un cadru didactic care face meditaţii este obligat să depună la ANAF doar formularul 200, prinvind veniturile obţinute, şi să plătească impozitul aferent.
"O asemenea posibilitate nu este cerută de lege, un cadru didactic nu este obligat să declare pe proprie răspundere dacă dă sau nu meditaţii. Legea îl obligă doar, în cazul în care face meditaţii, să declare la Fisc banii pe care i-a încasat şi să plătească impozit", a mai spus premierul.
În urmă cu câteva zile, profesorii din Arad au primit în şcoli formulare prin care trebuie să declare dacă dau sau nu meditaţii după programul de lucru sau dacă au alte activităţi din care câştigă bani, acţiunea fiind considerată abuzivă de către dascăli.
În şcolile din Arad, direcţiunile au distribuit formulare pe care scrie "Declaraţie", în care dascălii trebuie să menţioneze dacă obţin alte surse de venit în afara programului şcolar.
Acţiunea ar trebui să se deruleze pe o perioadă de câteva săptămâni, timp în care aproximativ 5.000 de dascăli ar trebui să completeze declaraţiile.
Militarii cu stagiu complet nu vor fi afectaţi de recalcularea pensiilor
Premierul Emil Boc a dat din nou asigurări că nicio pensie militară sub trei mii de lei, primită de militaii cu carieră completă, "nu a fost şi nu va fi diminuată".
Şeful guvernului a explicat astfel că, pentru militarii ieşiţi la pensie anticipat, "care au putut practica şi alte profesii", pensiile vor fi calculate şi acordate în raport cu nivelul contribuţiei plătite la buget.
Recent, afirmaţia premierului a fost întărită şi de declaraţiile şefului direcţiei financiar-contabile din ministerul apărării naţionale, generalul Maria Lupu, care a afirmat că, potrivit datelor obţinute până acum, pensiile militare sub 3.000 de lei, de care beneficiază militarii cu carieră completă nu au fost diminuate.
De asemenea, ea a dat asigurări că diminuări nu au avut loc nici în 80% dintre cazurile militarilor cu carieră incompletă, cu pensii sub 3.000 de lei.
Programul "Prima Casă" va continua şi în 2011
Întrebat despre programul "Prima Casă", premierul a afirmat că acesta va continua şi anul acesta, în limita unui plafon de garanţii de 200 milioane euro, care va fi suplimentat la momentul epuizãrii, decizia urmând să fie luată în şedinţa de miercuri a Guvernului:
"Va fi un plafon de 200 milioane euro pentru continuarea programului şi în 2011, iar după epuizare vom extinde programul".
Prin a doua etapă a programului "Prima Casă", lansată la începutul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii au beneficiat de o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
În acest context, premierul a anunţat că executivul va acorda sprijin şi tinerilor care vor să îşi deschidă prima afacere.
Bugetul disponibil pentru acest proiect este de aproximativ zece milioane de euro, iar potrivit calculelor, din această sumă vor putea fi sprijinite cel puţin o mie de firme.