Priorităţile guvernului în 2013
Guvernul se va ocupa în primele zile din noul an de finalizarea bugetului şi de modificarea Codului fiscal.
01 Ianuarie 2013, 14:48
Între priorităţile anunţate de Cabinetul Ponta 2 se numără revenirea la un TVA de 19%, reducerea impozitului pe venit la minimum 8%, o creştere a salariului minim la 1.200 de lei, în următorii patru ani, un CAS de 5%, pentru angajatori, dar şi continuarea acordurilor cu principalii creditori internaţionali.
Pe lângă aceste deziderate generale, fiecare ministru şi-a stabilit şi priorităţile specifice protofoliului preluat în decembrie.
Noul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a declarat că îşi doreşte ca în România să aibă loc un proces de reindustrializare, bazat pe investiţii private.
Ministrul aparării naţionale, Mircea Duşa, a vorbit despre necesitatea suplimentării fondurilor, astfel încât ţara noastră să îşi poată îndeplini obligaţiile asumate pe plan internaţional, dar şi despre reorganizarea la nivelul ministerului, pentru creşterea eficacităţii.
Ţinta de deficit bugetar, 1,8% din PIB
Ministrul pentru fondurile europene, Eugen Teodorovici, a anunţat că şi-a propus ca rata de absorbţie a fondurilor europene să crească anul viitor la 50%.
Prioritatea lui Dan Nica, ministrul societăţii informaţionale, este agenda digitală a României şi accesul tuturor românilor la tehnologiile moderne. 60% dintre căile ferate române trebuie aduse la standarde europene, iar restul trebuie concesionate - a susţinut Relu Fenechiu, ministrul transporturilor.
În privinţa construirii de autostrăzi, România trebuie să ia exemplu de la ţările vecine, unde preţul pe un kilometru de autostradă este mai mic, a afirmat Dan Şova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.
Şi pentru că, până la urmă, despre bani pare să fie, în primul rând, vorba, amintim că Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget, a susţinut la audieri, în faţa comisiilor de specialitate, că ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 1,8% din PIB.