Primele reacţii la avizul CCR de suspendare a preşedintelui
PDL şi USL au interpretat diferit avizul consultativ emis de Curtea Constituţională privind suspendarea preşedintelui care însă nu are nicio concluzie.
Articol de Beatrice Brăileanu, 06 Iulie 2012, 16:28
Avizul consultativ referitor la solicitarea parlamentarilor USL de suspendare a preşedintelui, emis de Curtea Constituţională, nu are nicio concluzie.
Social-liberalii apreciază, însă, că documentul dă dreptate celor care doresc suspendarea preşedintelui, în vreme ce PDL susţine că este favorabil lui Traian Băsescu.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat că spre deosebire de situaţia din 2007 când avizul a fost negativ, pentru că pe toate punctele pe care s-a pronunţat au existat aprobări şi dezaprobări, Curtea nu a menţionat dacă avizul de acum ar fi pozitiv sau negativ.
"La sfârşitul acestui aviz, spre deosebire de situaţia din 2007, când avizul a fost negativ pentru că pe toate punctele pe care s-a pronunţat, au existat aprobări şi dezaprobări, Curtea nu a menţionat că avizul ar fi pozitiv sau negativ, dar, aşa cum se vede din conţinutul lui în patru puncte, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru continuarea procedurii şi pentru suspendarea preşedintelui României", a precizat Dan Şova.
Senatorul PSD a spus că CCR a constatat încălcări grave ale Constituţiei cel puţin în două puncte din cele invocate de către USL şi anume în punctul în care preşedintele a uzurpat rolul premierului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale guvernului.
De asemenea, a spus Dan Şova, Curtea a mai constatat că sunt întemeiate susţinerile USL în ceea ce priveşte acuzaţia faţă de preşedinte că ar fi încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute de Constituţie.
"Magistraţii Curţii Constituţionale au lăsat la latitudinea parlamentului, aşa cum va rezulta din dezbateri şi din probele administrate în cadrul dezbaterilor să decidă suveran dacă îl suspendă pe preşedinte sau nu.
"De asemenea Curtea a confirmat încălcarea independenţei justiţiei şi a separaţiei puterilor în stat magistraţii CCR dezaprobând afirmaţiile, etichetările, atitudinile preşedintelui spunând că şi acestea trebuie să fie constituţionale chiar şi atunci când sunt ferme trimiţând, din nou, la votul şi suveranitatea parlamentului pentru a se pronunţa în această problemă", a detaliat senatorul PSD.
Şeful statului "nu a încălcat Constituţia"
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că parlamentarii PDL au decis să participe la şedinţa plenului reunit al parlamentului şi să voteze împotriva suspendării preşedintelui Traian Băsescu, reţinând în urma avizului Curţii Constituţionale că şeful statului nu a încălcat Constituţia, informează Mediafax.
Întrebat dacă a reluat discuţiile cu foştii parteneri de coaliţie pentru a bloca votarea suspendării şefului statului, Vasile Blaga a afirmat că a discutat deja cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, dar şi cu liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.
"Am discutat cu domnul Kelemen Hunor şi acesta era punctul lor de vedere. Am discutat şi cu domnul Oprea şi dânsul şi-a reiterat ferm poziţia de a nu vota suspendarea preşedintelui.
"În continuare am văzut şi opinia domnului Pambuccian. Lucrurile sunt împărţite în grupul minorităţilor", a declarat Vasile Blaga.
Fostul premier Emil Boc consideră că nu există motive pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi că avizul Curţii Constituţionale a României este unul negativ.
"Punctul meu de vedere este că avizul este şi rămâne negativ, că nu sunt încălcări ale Constituţiei în sensul art. 95 şi ca atare din punct de vedere juridic şi constituţional suspendarea nu se justifică", a declarat vineri Emil Boc, potrivit Agerpres.
Fostul premier democrat-liberal a mai spus că în decizia sa, Curtea a dat un răspuns la fiecare punct din cele şapte acuzaţii formulate şi că "analiza acestor răspunsuri arată clar că preşedintele nu a încălcat Constituţia".
Totodată, Emil Boc cere Avocatului poporului "să sesizeze CCR cu privire la neconstituţionalitatea OUG de modificare a Legii referendumului".