Primele decizii ale guvernului PDL
Miniştrii noului cabinet Emil Boc şi-au prezentat planurile de acţiune pe perioada interimatului.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 Octombrie 2009, 11:33
Şeful Guvernului, care a preluat conducerea interimară a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), a declarat că examenele de admitere în clasa a IX-a şi de bacalaureat vor rămâne cele stabilite în perioada fostului ministru Andronescu prin hotărâri de guvern şi ordin de ministru.
Referindu-se la priorităţi, primul ministru a spus că acestea sunt legate de pregătirea examenului de bacalaureat şi de trecere în clasa a IX-a prin elaborarea modelelor de subiecte.
O altă prioritate ţine de noile manuale care trebuie să fie bazate pe competenţe şi pe Legea educaţiei naţionale, precum şi procesul de descentralizare care trebuie să fie pregătit în funcţie de Legea educaţiei.
În ceea ce priveşte învăţământul universitar, Emil Boc a spus că doreşte rezolvarea problemelor cu Universitatea Spiru Haret, precum şi problema masteratelor. Potrivit lui Emil Boc, desemnarea miniştrilor la ministere s-a făcut ţinând cont de apropierea acestora de domeniu.
Prima măsură luată de ministrul interimar al educaţiei, Emil Boc, a fost de revocare a ordinului Ecaterinei Andronescu prin care directorii de şcoli erau numiţi pe baza unui ordin de ministru.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, Cercetării şi Inovării, a declarat vineri că, după depunerea mandatului, se întoarce la catedră, la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Sorina Plăcintă nu va face schimbări la departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul
Ministrul Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, a preluat, vineri, portofoliul departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, deţinut de social-democratul Victor Ponta.
Odată cu preluarea mandatului, Sorina Plăcintă a susţinut că nu va face schimbări în departament şi a precizat că se va descurca atâta timp cât "oamenii îşi vor face treaba".
Elena Udrea a preluat interimatul la Ministerul Mediului
La preluarea interimatului de la ministerul mediului Elena Udrea a declarat că aceasta "va funcţiona în continuare conform aceluiaşi program de guvernare".
"La ora actuală, avem discuţii cu fostul ministru Nicolae Nemirschi pentru a vedea ce probleme sunt.
"Ne facem treaba în continuare conform mandatului pe care îl avem", a precizat Elena Udrea.
Întrebată dacă va face schimbări de personal în Ministerul Mediului, Elena Udrea a spus că "nu dau pe nimeni afară, la fel cum am procedat şi în Ministerul Turismului, dar dacă cineva optează să plece de bunăvoie este liber să o facă".
Gheorghe Pogea: Dincolo de bătălia politică, oamenii nu trebuie să sufere
Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat după preluarea mandatului că se află la conducerea a două ministere extrem de importante şi că, dincolo de bătălia politică, oamenii nu trebuie să sufere.
Pogea a mai declarat că Ministerul Muncii a fost de-a lungul timpului un element de jalon în guvernele care s-au succedat şi a dat asigurări că are intenţia să continue toate lucrurile care au fost bine făcute de către fostul ministru Marian Sârbu apreciind că acestea nu au fost puţine.
Vasile Blaga: DGIPI a devenit o structură lăbărţată, o voi analiza cu mare atenţie
Ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că DGIPI a devenit o structură "lăbărţată", cu peste 3.000 de angajaţi şi că acţiunile acest serviciu vor fi analizate cu mare atenţie, subliniind că direcţia ar putea intra sub control parlamentar.
El a mai adăugat că, în mod obligatoriu, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) trebuie să intre sub control parlamentar, căci "nu are nimic de ascuns".
Cătălin Predoiu a promis că va face publică "o schiţă de agendă" după ce va aprofunda dosarele de la MAE
Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu şi-au apreciat, reciproc, profesionalismul, la transferul conducerii MAE.
Cristian Diaconescu a declarat că este bucuros că ministrul Justiţiei este cel care îi succede în funcţie, apreciind că acesta este "un profesionist".
Adrian Videanu: "Nu voi delega decât ceea ce prin lege nu am calitatea să o fac"
Adrian Videanu, ministrul interimar al sănătăţii a spus, la preluarea mandatului că primul ordin pe care îl va semna va fi unul de delegare a competenţelor pentru continuarea activităţii în instituţie.
Legat de campania de vaccinare împotriva gripei AH1N1 şi cea privind HPV, Videanu a spus că în cazul primeia, potrivit programului, în 21 noiembrie ar putea fi gata vaccinul astfel ca la 1 decembrie să poată începe campania de imunizare.
Miniştrii nu vor primi "niciun ban în plus"
Primul ministru şi ministrul Educaţiei, Emil Boc, a declarat, vineri, la sediul ministerului, că niciun ministru nu va primi "niciun ban" în plus în perioada cât asigură interimatul.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, va fi interimar la Ministerul Muncii, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, la Ministerul Agriculturii, ministrul Economiei, Adriean Videanu, va fi la Ministerul Sănătăţii, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, - interimar Ministerul de Externe, ministrul Turismului, Elena Udrea, la Ministerul Mediului, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, la Ministerul pentru IMM-uri, iar ministrul Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, va fi ministru pentru relaţia cu Parlamentul. Premierul Emil Boc se va ocupa şi de Ministerul Educaţiei.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, a fost desemnat, prin decret, de preşedintele Traian Băsescu ca interimar pentru posturile de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor, după revocarea lui Dan Nica.
Ştire în curs de actualizare.