Prezentarea moţiunii de cenzură a PSD în plenul parlamentului
Senatorii şi deputaţii se vor reuni în şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură a PSD.
Articol de Radiojurnal, 30 Septembrie 2021, 13:25
Peste aproximativ o oră, senatorii şi deputaţii se vor reuni în şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură a PSD.
Social-democraţii spun că au iniţiat acest document întrucât rezultatul moţiunii depuse anterior de USR PLUS putea fi contestat la Curtea Constituţională.
CCR a admis o sesizare pe această temă depusă de premierul Florin Cîţu.
Cu detalii de la Parlament, Alina Stănuţă.
Reporter: Documentul PSD este semnat de 157 de parlamentari, care arată că singura soluție, citez, pentru ca România să iasă dintr-o continuă criză politică, economică și socială este ca guvernul Cîțu că plece de la conducerea țării. Atragerea fondurilor europene este la pământ, capitalul românesc este condamnat la faliment, iar comunitățile locale sunt subdezvoltate - sunt alte critici ale PSD la adresa guvernului. Social-democrații mai spun că soluția în acest moment o reprezintă alegerile anticipate. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă de parlament și guvernul să fie demis este nevoie de 234 de voturi favorabile. Calculele din legislativ arată că PSD are 157 de voturi, la care se adaugă teoretic 80 din partea USR PLUS și 43 din partea AUR, ceea ce înseamnă că, pe hârtie, moțiunea are 280 de voturi favorabile. De cealaltă parte, PNL are, teoretic, 134 de voturi, alături de 29 din partea UDMR și 18 ale minorităților naționale; în total, 181 de voturi, insuficiente pentru a bloca moțiunea de cenzură a social-democraților. Vizat direct de moțiunea de cenzură, premierul liberal Florin Cîțu spunea ieri că, în parlament, există o alianță USR-AUR-PSD și își exprima speranța că în legislativ sunt parlamentari responsabili, care nu vor să arunce țara în haos. El mai declara că cei care au inițiat moțiunea nu au un plan B și menționa că, în cazul în care aceasta va trece, se va ajunge la un interimat foarte lung, cu același g, în condițiile în care nimeni nu are un plan foarte clar. Astăzi are rol la parlament doar prezentarea documentului; dezbaterea și votul sunt programate săptămâna viitoare, marți.