Prezenţa obligatorie la comisiile parlamentare de anchetă
Comisia pentru statut a stabilit tot marţi şi posibilitatea cercetării în comisiile sale de anchetă a faptelor sau persoanelor urmărite penal
02 Mai 2017, 21:08
Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și senatorilor a avizat favorabil, marți, propunerile legislative referitoare la obligativitatea prezenței la comisiile parlamentare de anchetă.
Tot marţi comisia a modificat Regulamentul şedinţelor comune, prevăzând posibilitatea creării unei comisii parlamentare de anchetă în paralel cu o anchetă a Parchetului pe acelaşi subiect.
Inițiativele legislative aparţin deputaţilor PSD Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice, și vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei.
Reprezentanţii PNL în Comisia de statut au votat împotriva celor două proiecte de modificare a Regulamentului ședințelor comune și, de asemenea, de modificare a Legii 96 privind statutul deputatului și senatorului.
Birourile permanente reunite vor decide când vor proiectele introduse pe ordinea de a Camerelor.
Modificările la Statutul deputaților și senatorilor prevăd sancţiuni pentru persoanele care refuză nejustificat să se prezinte la comisiile parlamentare de anchetă. Iată textul propunerii legislative:
"Comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice și poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei.
Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde își desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările și completările ulterioare".