Preşedintele Senatului, nemulţumit
Călin Popescu Tăriceanu consideră că criticile formulate inclusiv de preşedinte şi de procurorul general al României pun sub semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne.
Articol de Mihaela Enache, 14 Februarie 2015, 16:59
Preşedintele Senatului îşi exprimă nemulţumirea faţă de reacţiile pe care le-a produs votul în plen prin care s-a respins solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul senatorului Varujan Vosganian. Într-un comunicat dat azi publicităţii, Călin Popescu Tăriceanu consideră că criticile formulate inclusiv de preşedinte şi de procurorul general al României pun sub semnul întrebării capacitatea Senatului de a discerne într-o problemă extrem de serioasă şi gravă.
Preşedintele Senatului arată că s-a simţit obligat să răspundă la declaraţiile din ultimele zile pentru că, în opinia sa, preşedintele Iohannis pare să continue politica iniţiată de fostul preşedinte, potrivit căreia instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, trebuie să se conformeze direcţiilor propuse de la Cotroceni, şi nu să însemne un parteneriat între instituţii. Călin Popescu Tăriceanu spune de asemenea că procurorul general Tiberiu Niţu a avut o "intervenţie neavenită" când a comentat votul din Senat, la adresa căruia a lansat un atac nepermis şi a adus astfel o atingere gravă principiului separaţiei puterilor în stat. Comunicatul nu se vrea la rândul său o critică, spune Călin Popescu Tăriceanu, ci este un act necesar pentru apărarea rolului Senatului ca instituţie fundamentală a democraţiei şi pentru a sublinia poziţia independentă şi legitimă în raport cu celelalte puteri ale statului pe o chestiune de principiu, şi nu într-un caz particular. Preşedintele Senatului susţine că dosarul pentru care s-a cerut votul nu se referă la presupuse fapte de corupţie ale unui senator, ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie. Călin Popescu Tăriceanu crede că un eventual vot pozitiv ar fi creat un precedent periculos, care ar fi permis ca pe viitor orice decizie a oricărei autorităţi publice să poată fi cenzurată de procurori.