Președintele Klaus Iohannis se află la Kiev
Președintele Klaus Iohannis se află la Kiev, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Iunie 2022, 14:14
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Președintele Klaus Iohannis se află la Kiev, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei într-o formulă istorică menită să sublinieze solidaritatea europeană cu Ucraina devastată de invazia rusă.
Autoritățile ucrainene așteaptă oficializarea candidaturii la Uniunea Europeană, precum și un sprijin militar mai consistent din partea puterilor europene, după ce Statele Unite au anunțat ieri un ajutor de un miliard de dolari în sisteme de artilerie și muniție de război.
Reporter: Cristian Bâcâin - "Cei patru lideri europeni au mers la Irpin, lângă Kiev, una din localitățile marcate de atrocitățile ruse. Presa ucraineană amintește că suburbiile capitalei Irpin, Bucea și Hostomel au fost eliberate de invadatorii ruşi la începutul lui aprilie, iar de atunci apar dovezi despre crimele de război comise de soldații Moscovei, pe care Kremlinul le neagă vehement.Președintele Iohannis afirmă pe contul său de Twitter că agresiunea ilegală a Rusiei trebuie să înceteze. Şeful statului a menționat că este împreună cu colegii europeni, în semn de solidaritate cu președintele Zelenski și cu poporul ucrainean. Cancelarul german, președintele francez și premierul Italiei au ajuns împreună la Kiev, cu un tren special din Polonia, în timp ce președintele Iohannis a sosit pe altă rută. Reuters transmite că cei patru vor avea convorbiri cu Volodimir Zelenski. Vizita comună, anunțată de mai multă vreme de surse ucrainene, are loc înaintea summitului Uniunii Europene de săptămâna viitoare care va decide în privința statutului Ucrainei de candidat la aderare cerut de autoritățile de la Kiev, pentru a susține moralul ucrainenilor greu încercați de război.
Emmanuel Macron: "Îl vom întâlni pe președintele Zelenski și le vom transmite ucrainenilor un mesaj de unitate europeană și de sprijin. Vom discuta despre prezent și despre viitor, pentru că săptămânile care urmează vor fi foarte dificile."
Corespondenta RRA la Paris amintește că președintele francez este implicat și în problema exportului în siguranță al cerealelor ucrainene, blocate de invazia rusă, spre îngrijorarea Națiunilor Unite care avertizează asupra riscului de foamete în țările sărace dependente de grânele Ucrainei. Celălalt dosar major al convorbirilor este legat de sprijinul militar consistent de care Ucraina are nevoie pentru a face față puterii ruse. Kievul a criticat Franța, Germania și într-o mai mică măsură, Italia, pentru că întârzie livrările de armament greu, punându-şi propria prosperitate înaintea libertății și securității Ucrainei."