Președintele Iohannis: În cazul Intact m-am exprimat succint
Președintele Iohannis a respins acuzațiile că ar fi "mai puțin atașat de statul de drept".
Articol de Ionuţ Iamandi, 20 Februarie 2016, 12:46
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că toate speculaţiile legate de afirmaţiile sale în cazul Intact sunt fără suport real, el precizând că a dorit să atragă atenţia că este posibil să fie afectată libertatea presei şi că a înţeles "mesajul primit via Facebook", transmite Agerpres.
"În timp ce am negociat aici, la Bruxelles (...), în spaţiul public de acasă, din România, a apărut o îngrijorare, o preocupare legată de o afirmaţie pe care am făcut-o în legătură cu o posibilă evacuare a unei televiziuni.
"Am făcut această afirmaţie miercuri fiindcă atunci evaluarea mea a fost că este posibil ca prin acţiunea, aşa cum a fost ea concepută, să fie afectată libertatea de exprimare, libertatea presei.
"Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenţionat.
"Ulterior, am aflat că această afirmaţie a mea care a vrut doar să atragă atenţia că este posibil să fie afectată libertatea presei a fost interpretată în foarte multe feluri, poate şi datorită faptului că m-am exprimat foarte succint", a spus Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European de la Bruxelles.
Abordarea ANAF, "discutabilă și nepotrivită"
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că abordarea inspectorilor ANAF, în cazul trustului Intact, a fost una discutabilă şi nepotrivită.
"În primul rând cred că libertatea de exprimare media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirup-istă din partea ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă. Am constatat din discuţii pe care le-am avut că există deschidere la factorii de decizie şi cu siguranţă prin discuţii aşezate şi calme până la urmă se găsesc soluţii convenabile", a spus Klaus Iohannis.
Declarațiile președintelui au fost făcute după ce ANAF a pus luni în vedere televiziunilor trustului Intact să evacueze sediul în care funcționează. Acțiunea ANAF este parte a tentativei statului de a recupera un prejudiciu de 60 de milioane de euro făcut de un membru al familiei Voiculescu, posesoare a televiziunilor, membru aflat în prezent în închisoare.
Jurnaliștii trustului Intact au protestat față de decizia fiscului, iar Senatul l-a chemat pe premierul Cioloș în parlament pentru explicații privind o posibilă încălcare a libertății de exprimare în România.
Pierderi pe Facebook
După ce a comentat cazul Intact, contul de Facebook a președintelui Iohannis a scăzut în popularitate, fapt ce a fost remarcat de președinte.
"Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii. Eu vreau să se impună legea şi sper că prin aceste câteva precizări am lămuri un pic mai bine situaţia. În acelaşi context, vreau să spun că am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook", a mai spus sâmbătă Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
El a precizat că o decizie judecătorească trebuie aplicată.
"S-a vehiculat ideea că mi-aş fi schimbat abordarea, că aş fi apropiat de acest trust de presă, de această televiziune, s-au făcut fel şi fel de supoziţii că aş fi mai puţin ataşat de statul de drept.
"Toate aceste speculaţii sunt fără niciun fel de suport real. Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept şi voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept.
"Este evident, şi am spus acest lucru de nenumărate ori, că o decizie judecătorească trebuie aplicată. Nu există niciun fel de discuţii aici.
"În acelaşi fel însă sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la Revoluţia din Decembrie '89 şi cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate, nu neapărat dintr-o intenţie, dintr-o abordare stângace câteodată, acest lucru trebuie atenţionat', a explicat Klaus Iohannis.
Protest și din partea societății civile
Grupul pentru Dialog Social, Expert Forum, Freedom House România si Centrul Român de Politici Europene au dat o declarație comună prin care își exprimă ceea ce ele numesc "indignarea față de poziția adoptată de mai mulți politicieni, instituții și de președintele României, Klaus Iohannis, împotriva aplicării legii în ce privește trustul Intact".
"Organizațiile semnatare îşi exprimă indignarea cu privire la hotărârea Senatului României de a-l fi convocat pe primul ministru, d-l Dacian Cioloş, pentru „a da explicaţii“, pe data de 17 februarie. Nu există niciun temei legal pentru ca Senatul (sau Parlamentul) să exercite presiuni pentru a determina nerespectarea aplicării unei legi.
"Ne exprimăm consternarea față de reacţia de miercuri, 17 februarie, a preşedintelui Klaus Iohannis. Omiţând să susţină legalitatea acţiunii statului în punerea în execuţie a unei hotărâri judecătoreşti, bagatelizînd-o şi depreciind-o, preşedintele a subminat autoritatea statului român, a sugerat că legea nu e egală pentru toţi, a părut să aibă în vedere interesele unui grup infracţional mai curând decât interesul public, a subminat lupta anticorupţie, care rămâne incompletă dacă averile dobândite fraudulos nu sunt confiscate, a abătut atenţia de la problema reală a întârzierii recuperării prejudiciului unor infracţiuni (60 de milioane de euro) și a confiscării produselor acestor infracțiuni la problema – falsă în acest caz – a limitării libertăţii presei", se arată în comunicatul semnat de Grupul pentru Dialog Social (GDS), Freedom House România (FHR), Expert Forum (EFOR) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE).