Premierul şi preşedintele renunţă la protecţia poliţiei
După preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Emil Boc a decis să renunţe la protecţia poliţiei şi a jandarmeriei.
Articol de Ciprian Sasu, 26 Septembrie 2010, 15:32
După preşedintele Traian Băsescu, şi premierul Emil Boc a decis să renunţe la protecţia poliţiei şi a jandarmeriei. La întoarcerea din vizita de la New York, şeful guvernului a cerut deja SPP să nu mai fie însoţit de vehiculele poliţiei rutiere.
Şi şeful statului a dat o dispoziţie similară vineri, după mitingul şi marşul spontan de protest al angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor în faţa sediului preşedinţiei.
Serviciile Ministerului de Interne implicate în protecţia preşedintelui sunt jandarmeria, poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care acţionau sub coordonarea Serviciului de Protecţie şi Pază.
SPP îşi va respecta în continuare atribuţiile în ceea ce priveşte protecţia şefului statului conform legii, însă nu va prelua atribuţiile poliţiştilor, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Bogdan Onea.
PNL consideră că deciziile duc la "decredibilizarea sistemului ordonii publice şi la disoluţia autorităţilor"
Liberalii consideră că deciziile preşedintelui şi premierului de a renunţa la serviciile de protecţie ale poliţiei şi jandarmeriei sunt iresponsabile din punct de vedere politic şi conduc la decredibilizarea sistemului ordonii publice şi la disoluţia autorităţilor.
Liderul PNL, Crin Antonescu, afirmă că nici Traian Băsescu şi nici Emil Boc nu pot pune în practică aceste decizii, pentru că legislaţia privind siguranţa naţională nu poate fi modificată verbal.
"PNL va face tot ce-i stă în putinţă în parlament şi în forurile europene, pentru a bloca tentativele de restrângere a drepturilor civile în România", a mai spus Crin Antonescu.
De asemenea liderul BNS, Dumitru Costin a criticat atitudinea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc de a renunţa serviciile poliţiei şi jandarmeriei ca urmare a protestului de vineri. Dumitru Costin consideră că acest gest ar prefigura restricţionarea unor drepturi sindicale şi cetăţeneşti.