Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, scrisoare către partidele parlamentare
O scrisoare cu propunere de armistiţiu a fost trimisă de la premierul desemnat Nicolae Ciucă celorlalte partide. Reacția partidelor.
Articol de Alina Bordeiaşu, 26 Octombrie 2021, 19:44
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 octombrie, ora 19:07) - Realizator: Mihaela Mihai - O scrisoare cu propunere de armistiţiu, pe o perioadă determinată, a fost trimisă de la premierul desemnat Nicolae Ciucă celorlalte partide, pentru ca acestea să accepte un guvern minoritar PNL-UDMR. Cu detalii din document, Alina Bordeiaşu, acum în direct. Bună seara, Alina!
Reporter: Bună seara! În scrisoarea deschisă, Nicolae Ciucă le solicită liderilor politici să îi dea şansa de a pune în practică un program imediat pentru depășirea acestei perioade critice.
Militar de carieră, premierul desemnat susține că armistițiul se discută și se stabilește între adversari politici, nu între prieteni şi reprezintă un demers raţional și moral.
Preşedintele PNL, Florin Cîțu, anunța că în cazul în care acceptă acest document, reprezentanții partidelor politice se angajează că nu vor sabota activitatea Executivului și o vor susţine și în parlament, prin proiecte.
Florin Cîțu: Dacă nici acum celelalte partide nu înțeleg să facă un pas spre a debloca criza, vedeam că ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu mai putem gestiona. Eu cred în cuvintele pe care le-au spus acești lideri, că doresc să rezolve criza și că sunt responsabili și sunt interesaţi de a rezolva această criză politică, pentru că trebuie să gestionăm o criză sanitară în România. Avem astăzi o soluție pe masă, este un premier desemnat, un guvern minoritar PNL-UDMR, îl susţinem până când discutăm cu toții și după aceea vedem care sunt soluțiile.
Realizator: Alina, există vreo reacţie la propunerea de armistiţiu venită din partea premierului desemnat?
Reporter: Da. Au reacţionat şi PSD și USR cu puțin timp în urmă. PSD a anunţat printr-un comunicat de presă că ar putea accepta ideea unui armistiţiu politic dacă mai întâi partidele de dreapta, PNL, USR şi UDMR, care au aruncat în criză, spun social-democrații, acceptă această propunere și îşi asumă şi cele 10 măsuri urgente în domenii cheie precum sănătatea şi energia, idei avansate de PSD. Așadar, social-democrații susţin că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice.
Imediat după anunțul PNL, liderii USR s-au reunit într-o şedintă, iar preşedintele Dacian Cioloş a anunţat cu puţin timp în urmă că România are nevoie acum de o majoritate şi nu de un armistiţiu.
El consideră că această propunere nu face decât să amâne o soluție la această criză politică. Dacian Cioloş a mai spus că pentru USR, PNL şi UDMR nu sunt adversari politici, ci dimpotrivă, cele trei formațiuni pot reface împreună coaliţia de guvernare cu Nicolae Ciucă premier.
Realizator: Mai trebuie spus că este a doua încercare de formare a unui guvern după moţiunea de cenzură în care a fost demis guvernul liberal condus de Florin Câţu, în urmă cu exact trei săptămâni.
Acum şase zile, liderul USR nu a primit votul de învestitură pentru propunerea sa de guvern monocolor, iar acum liberalul Nicolae Ciucă mai are la dispoziţie patru zile pentru a obţine o susţinere parlamentară.
(RS)