Premierul a prezentat proiectul Codului Muncii în parlament
Executivul şi-a asumat răspunderea pe proiectul privind modificările aduse la Codul Muncii, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale parlamentului, la care reprezentanţii opoziţiei au lipsit.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Martie 2011, 13:36
Executivul şi-a asumat răspunderea pe proiectul privind modificările aduse la Codul Muncii, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale parlamentului.
Potrivit primului ministru Emil Boc, intrarea României în Uniunea Europeană şi criza economică mondială au fost două dintre cele mai importante argumente care au impus modificarea actualului Cod al Muncii, aflat în vigoare din 2003.
Emil Boc a explicat că este nevoie de o mai mare flexibilitate a relaţiilor de muncă, dar şi de o armonizare a legislaţiei din ţară cu cea europeană.
Şeful executivului a cerut parlamentarilor să accepte noul Cod al Muncii, susţinând că prin modificările propuse, printre altele, se va reduce munca la negru sau angajatorii vor putea angaja mai uşor.
"Scopul modificării Codului Muncii este, în primul rând, acela de a crea mai multe locuri de muncă în România. Prin modificările pe care le propunem, pe de o parte, angajatorii vor putea angaja mai uşor, pe de altă parte, salariaţii îşi vor putea găsi mai uşor un loc de muncă în România", a declarat Emil Boc.
Premierul a angajat răspunderea guvernului pe Codul Muncii în faţa unei săli pe jumătate plină, întrucât la şedinţă nu au fost prezenţi reprezentanţii opoziţiei.
Opoziţia a depus moţiunea de cenzură
Uniunea Social Liberală a anunţat deja că a depus o moţiune de cenzură pe Codul Muncii.
Preşedintele Grupului PSD din Camera Deputaţilor Mircea Duşa spune că în acest fel se va vedea cine este pentru sau împotriva noului cod, care, în opinia USL, afectează grav piaţa muncii.
Potrivit reporterului Radio România, Dan Carp, Mircea Duşa este de părere că adoptarea noului Cod al Muncii prin angajarea răspunderii este un abuz.
Opoziţia recunoaşte că nu are numărul suficient de voturi pentru a trece moţiunea, dar susţine că are obligaţia de a sancţiona gestul guvernului, ne-a transmis reporterul Radio România, Amalia Bojescu.
PSD şi PNL acuză din nou lipsa de dialog a Executivului cu partenerii sociali şi nu înţeleg "graba cu care actuala putere vrea să impună proiectul de lege".
Senatorul PSD Toni Greblă spune că noul Cod al Muncii ar fi trebuit să fie un acord între guvern, patronate, sindicate şi opoziţie.
El susţine că cele câteva obiecţii aduse de opoziţie şi sindicate puteau fi negociate, astfel încât Codul Muncii să poată fi trecut prin procedură parlamentară.
"Este vorba de contractele colective de muncă, în al doilea rând, este vorba de posibilitatea concedierii colective şi reangajării altor salariaţi după 45 de zile, dar asta nu este o formă care să aibă raţiune. În plus, au intervenit şi cu acest barbarism, flexibilizarea raporturilor de muncă, inclusiv la zilieri. Puteau fi negociate şi găsite soluţii de compromis", a afirmat Toni Greblă.
Declaraţia sa este sprijinită şi de deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, care a declarat că scopul moţiunii este de a arăta care sunt deficienţele noului Cod al Muncii.