Prelungirea orarului de vot la referendum "este constituţională"
Curtea Constituţională a decis că referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se poate desfăşura duminică între orele 7.00-23.00.
Articol de Beatrice Brăileanu, 24 Iulie 2012, 12:03
Prelungirea programului de votare la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, de la ora 7.00 la ora 23.00, este constituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională a României, ne-a transmis corespondentul Radio România Actualităţi, Mădălina Verma.
Judecătorii CCR au decis tot marţi că este neconstituţională prevederea care stabileşte că intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului menţionat să se poată face prin hotărârea guvernului.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui interimar al României.
Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate înaintată de PDL.
CCR a respins ca neîntemeiată sesizarea PDL privind articolul referitor la posibilitatea parlamentului de a decide asupra procedurii de urmat în cazul invalidării de către Curtea Constituţională a referendumului.
Duminică va avea loc referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Pe 19 iulie vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat că PDL a contestat la Curtea Constituţională legile privind organizarea referendumului.
PDL a atacat la Curtea Constituţională articolul 3 din hotărârea parlamentului care prevede că votul va avea loc pe 29 iulie între ora 7:00 şi 23:00.
Totodată democrat liberalii au contestat şi prevederea ca parlamentul să decidă ce se întâmplă dacă referendumul este invalidat.
USL consideră că orarul de desfăşurare a referendumului nu reprezintă o problemă de constituţionalitate, iar stabilirea unui interval mai mare de vot dă posibilitatea unei consultări mai extinse a cetăţenilor.
Curtea Constituţională a hotărât, în 10 iulie, că legea prin care se modifica Legea referendumului astfel încât preşedintele să fie demis cu majoritatea celor care votează la referendum este constituţională în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.