PNL se pregăteşte de Congres
Delegaţia permannentă a partidului a adoptat proiectul de statut propus de liderul PNL, Crin Antonescu.
04 Martie 2010, 19:20
Votul la Congresul PNL va fi cel mai probabil pe liste, adică fiecare candidat va prezenta o moţiune care include programul, echipa şi obiectivele sale.
Aceasta este hotărârea luată astăzi de liberali în Delegaţia Permanentă a partidului.
Asta înseamnă că, practic, se merge pe varianta propusă de actualul lider PNL, Crin Antonescu.
O decizie finală în acest sens se va lua mâine, când va începe congresul.
Proiectul de statut propus de preşedintele PNL Crin Antonescu a întrunit 130 de voturi pentru şi 40 împotrivă.
Crin Antonescu şi-a condiţionat candidatura la şefia partidului de adoptarea acestor modificări, în principal de alegerea noii conduceri a PNL pe bază de moţiuni, mai precis de liste.
În noul proiect de statut, funcţia de prim-vicepreşedinte, deţinută în prezent de Ludovic Orban, nu se mai regăseşte.
Ludovic Orban a fost unul dintre liberalii care s-a opus sistemului de vot pe listă, susţinând votul uninominal.
"Rezultatul, în cele din urmă, a consacrat adoptarea ca proiect de statut a propunerii pe care am făcut-o împreună cu Biroul Politic Central şi pe care, mâine, Delegaţia Permanentă, în urma acestui vot, o va supune congresului", a declarat Crin Antonescu.
El a mai spus că, cei care nu au fost de acord au avut argumente privitoare la rezervele legate de sistemul de echipă, de sistemul de listă şi de faptul că - a existat şi această nuanţă în intervenţiile unora - de faptul că un asemenea sistem ar putea conferi prea multă putere sau prea multă autoritate unei persoane.
Proiectul de statut al PNL, propus de Crin Antonescu, cuprinde şi câteva noutăţi: introducerea calităţii de 'membru simpatizant', care se dobândeşte relativ simplu. Liberalii urmăresc astfel să faciliteze modalitatea de înscriere în partid. Biroul Politic Central al PNL este alcătuit din 15 vicepreşedinţi şi 17 membriu, funcţia de prim-vicepreşedinte fiind practic eliminată.
De asemenea, foştii preşedinţi PNL au calitatea de invitat permanent, fără a mai avea însă drept de vot, aşa cum se întâmpla până acum.
Toate aceste modificări trebuie aprobate în ansamblu de către delegaţii care vor fi prezenţi mâine la Congresul PNL.