PNL a exersat în Senat postura de partid de opoziţie
La Senat, liberalii au blocat proiectele celor din PSD, printre care Legea finanţării partidelor politice, care a fost respinsă după ce a întrunit doar 74 de voturi "pentru".
Articol de Alina Stănuţă, 25 Februarie 2014, 18:34
PNL a exersat azi, în Parlament, postura de partid în opoziţie.
La Senat, liberalii au blocat proiectele celor din PSD, iar în Camera Deputaţilor au dat, spun ei, ultimul vot în consonanţă cu social-democraţii.
Plenul Senatului nu a putut aproba astăzi, la sesiunea de vot final, o serie de legi organice; printre acestea: proiectul privind insolvenţa, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau finanţarea partidelor politice.
Senatorii PSD şi PNL au votat diferit.
Astfel, în timp ce social-democraţii se pronunţau 'pentru', liberalii spuneau 'nu' şi, astfel, proiecte importante nu au întrunit numărul necesar de voturi, adică cel puţin 86 pentru.
Un exemplu este modificarea Legii finanţării partidelor politice, care a fost respinsă după ce a întrunit doar 74 de voturi pentru, iar 58 de senatori s-au pronunţat împotrivă, deşi raportul comisiei era de admitere pentru acest proiect.
Deşi, ieri, încă un senator s-a alăturat grupului social-democraţilor, noua alianţă USD, adică PSD, PC şi UNPR, deţine în Senat 85 de parlamentari din cei 171, în timp ce majoritatea este de 86 de senatori.
PNL "va face cu adevărat opoziţie"
Dacă la Senat liberalii deja s-au pronunţat prin vot împotriva celor de la PSD, la Camera Deputaţilor liberalii au votat alături de actualii lor parteneri de coaliţie pentru adoptarea unor acte legislative.
De la tribuna Camerei Deputaţilor liderul PNL din această cameră, George Scutaru, a anticipat, însă, votul din forul de conducere al liberalilor din această seară.
"Aşa cum a fost un partener loial în guvernare, PNL va fi şi un partid de opoziţie cu adevărat.
"De săptămâna viitoare veţi vedea că PNL va face cu adevărat opoziţie", spune George Scutaru.
Este o declaraţie emoţională - a venit replica preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a spus că PSD îşi doreşte menţinerea USL.
Cu toate acestea, la PSD se fac şi calcule în eventualitatea în care liberalii vor decide să treacă în opoziţie.
Pentru a-şi asigura majoritatea în Camera Deputaţilor, USD mai are nevoie de sprijinul minorităţilor naţionale, care, de regulă, votează cu puterea.