Plenul Senatului a aprobat noua lege a ANI
Una dintre principalele modificări aduse legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate constă în eliminarea comisiilor de cercetare constituite pe lângă Curţile de Apel.
Articol de Ioana Dogaru, 12 Mai 2010, 14:53
Noua lege ANI a fost adoptată în Senat cu 92 e voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.
Senatul este Cameră Decizională în cazul acestei legi.
Una dintre principalele modificări aduse legii de funcţionare a ANI constă în eliminarea comisiilor de cercetare constituite pe lângă Curţile de Apel, care să fie sesizate de Agenţie, în cazul în care există suspiciuni privind corectitudinea declaraţiilor de avere.
Formularele declaraţiilor de avere nu vor mai cuprinde bunurile sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţiile de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
Acestea vor fi precizate doar în declaraţiile de avere confidenţiale.
Plenul Senatului a eliminat din textul Legii ANI prevederile care obligă candidaţii la alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare sau locale să depună declaraţii de avere şi de interese înainte de campania electorală.
În varianta finală, legea prevede că preşedintele şi vicepreşedinţii ANI vor fi numiţi de Senat, la propunerea Consiliului Naţional de Integritate, potrivit Rompres.
S-a modificat şi durata mandatelor conducerii ANI, respectiv a membrilor CNI, egalizându-se la 4 ani, fără posibilitatea de reînnoire.
De asemenea, au fost eliminaţi din categoria persoanelor care vor fi controlate de ANI preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale.
Ministrul Cătălin Predoiu preciza că, în forma propusă de comisii, Agenţia Naţională de Integritate va rămâne cu două prerogative: de a sesiza ANAF şi de a sesiza Parchetul, informează Rompres.