Plenul comun al Parlamentului, anulat
Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat plenul comun al Parlamentului.
Articol de Cătălin Purcaru, 10 Martie 2021, 21:21
Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat plenul comun al parlamentului, programat pentru astăzi, în care urma să fie supus aprobării decizia privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.
Hotărârea luată de conducerea parlamentului vine pe fondul unui schimb de replici între putere şi opoziţie pe marginea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cătălin Purcaru are detalii.
Reporter: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a explicat că s-a decis amânarea plenului reunit din cauze tehnice, dar şi politice.
Ludovic Orban: 1. Ca să fie pus în funcţiune sistemul de vot şi online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat-Cameră şi pentru a putea trebuie să fie compatibilizată Camera cu Senatul. Se fac acum probe tehnice şi e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcţiune. 2. E şedinţă de guvern şi nu pot să participe miniştrii. 3. Mai e şi discuţia legată de poziţionarea partidelor.
Reporter: Social-democraţii susţin ratificarea deciziei privind crearea resurselor proprii la nivel european, însă insistă pentru dezbaterea parlamentară transparenta a măsurilor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, susţine că documentul elaborat de guvern împarte fondurile europene pe criterii politice.
Alfred Simonis: Motivul a fost unul pueril. Informaţiile noastre spun că nu l-au gata, este un haos general în coaliţie, fiecare partid trage către primarii pe care îi are fiecare partid, ceea ce este profund greşit. România suferă pe întreaga suprafaţă, nu avem judeţe mai puţin afectate sau mai mult afectate. Trebuie să găsim o dezvoltare unitară şi investiţii nu pe bază de criterii politice, ci pe bază de necesitate.
Reporter: Liberalii susţin că social-democraţii nu urmăresc interesul naţional, iar blocarea discuţiilor pe această temă afectează imaginea României pe plan extern.
Pentru a fi adoptat în parlament, documentul care prevede majorarea contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene are nevoie de voturile a 2/3 din numărul senatorilor şi deputaţilor, ca atare şi de parlamentarii PSD.
(RS)