Planurile partidelor parlamentare după demisia guvernului Victor Ponta
Opoziţia vrea alegeri anticipate, actuala coaliţie rămâne pe aceleaşi poziţii politice, în timp ce alte voci vorbesc despre un guvern de tehnocraţi.
Articol de Amalia Bojescu, 04 Noiembrie 2015, 19:06
După demisia guvernului, partidele parlamentare şi-au prezentat ideile pentru formarea unui nou executiv.
Opoziţia vrea alegeri anticipate, actuala coaliţie rămâne pe aceleaşi poziţii politice, în timp ce alte voci vorbesc despre un guvern de tehnocraţi.
PNL consideră demisia guvernului şansa unui nou început pentru clasa politică ce trebuie să manifeste toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. În acest context, liberalii solicită din nou organizarea de alegeri anticipate.
"Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteptarea solicitărilor societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.
Formaţiunile politice din coaliţia majoritară nu sunt de acord cu declanşarea alegerilor anticipate întrucât, susţin liderii lor, ar crea instabilitate şi blocaj guvernamental.
"Nu agreăm propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate, pentru că ar însemna ca începând de astăzi, câteva luni de zile, să fie un guvern instabil, cu un premier interimar în condiţiile în care trebuie adoptată legea bugetului, în condiţiile în care vine iarna şi un guvern instabil nu poate ţine toate lucrurile sub control", a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
De altfel, liderii coaliţiei au dat asigurări că aceasta este solidă şi poate continua guvernarea.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, spune că partidul său va susţine alături de coaliţie orice soluţie politică ce asigură stabilitate României.
"UNPR nu-şi schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit şi care se ţine de cuvânt, în sensul că este într-o coaliţie solidă şi în continuare îl sprijinim pe preşedintele României, pe probleme de securitate naţională", a declarat Gabriel Oprea.
Actuala coaliţie nu putea merge mai departe după greşelile pe care liderii acesteia le-au făcut în ultimele săptămâni - este de părere preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
El a spus că Uniunea ia în calcul mai multe variante politice, mai puţin cea a susţinerii actualei coaliţii.
"Noi putem să mergem şi pe varianta guvernului tehnocrat şi guvern minoritar, şi o coaliţie din care să facem parte, şi dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate. Ne va face propunerea respectivă preşedintele Iohannis", a explicat Kelemen Hunor.
Partidele parlamentare urmează să stabilească mandatul cu care vor merge la consultările de la Cotroceni.