Pensiile speciale pentru parlamentari, supuse votului marți
Proiectul de lege privind instituirea pensiilor speciale pentru parlamentari urmează a fi dezbătut şi supus votului marți, în şedinţa comună a senatorilor şi deputaţilor.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2015, 19:44
Proiectul de lege privind instituirea pensiilor speciale pentru parlamentari dezbină clasa politică românească.
Liberalii nu susţin iniţiativa legislativă, afirmând că legiferează un regim preferenţial pentru senatori şi deputaţi, în timp ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că o astfel de pensie ar compensa constrângerile din perioada mandatului de parlamentar.
Deputatul PNL Ludovic Orban a precizat că liberalii nu vor vota acest proiect de lege.
Ludovic Orban a subliniat că proiectul presupune un regim preferenţial pentru senatori şi deputaţi.
"Cred că Parlamentul are cu totul şi cu totul alte priorităţi legislative şi trebuie să pună pe ultimul loc rezolvarea problemei pensiilor parlamentarilor", a declarat Ludovic Orban.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că reglementarea unor categorii de pensii se poate aplica în cazul parlamentarilor la fel ca şi la alte categorii profesionale.
El a dat ca exemplu magistraţii, care nu pot desfăşura activităţi din care să obţină alte venituri.
"Pentru cei care lucrează în domeniul justiţiei este instituită o anumită categorie de pensie, plecând de la următoarea premisă: că cei care lucrează în justiţie nu au voie să desfăşoare alte activităţi, cu excepţia celor universitare, cred, cum este şi cazul parlamentarilor, şi nu au alte venituri. Aceleaşi reguli, după cum ştiţi, foarte stricte, de incompatibilităţi şi de conflict de interese, funcţionează şi în cazul parlamentarilor", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Acest proiect de lege prevede ca după exercitarea mandatului, la /împlinirea/ vârstei standard de pensionare, parlamentarii au dreptul să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru activitatea de senator sau deputat, iar această indemnizaţie se cumulează cu orice tip de pensie din sistemul public.
Proiectul de lege privind instituirea pensiilor speciale pentru parlamentari urmează a fi dezbătut şi supus votului marți, în şedinţa comună a senatorilor şi deputaţilor.
Documentul prevede că după exercitarea mandatului, la /împlinirea/ vârstei standard de pensionare, parlamentarii au dreptul la o indemnizaţie lunară care se cumulează cu orice tip de pensie.
Această indemnizaţie are valori cuprinse între 1.500 de lei pentru un mandat şi 4.000 pentru trei mandate.