Pensiile şi salariile bugetarilor "scad de la 1 iunie"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vor fi diminuate fondul de salarii în sectorul bugetar, pensiile şi ajutoarele de şomaj şi vor rămâne nemodificate TVA şi cota unică de impozitare.
Articol de Ionuţ Dragu, 06 Mai 2010, 19:04
Fondul de salarii în sectorul bugetar va fi redus cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, iar cel de pensii şi şomaj cu 15 la sută, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, făcând referire la măsurile convenite cu Fondul Monetar Internaţional.
"Fondul de salarii va scădea în aparatul de stat cu 25 la sută, iar până la sfârşitul anului şefii de instituţii au obligaţia de a face selecţia, astfel încât, în 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele de acum", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că această măsură se aplică de la 1 iunie, în urma discuţiilor pe care le-a purtat în ultimele zile cu reprezentanţii FMI, cu membrii guvernului şi cu sindicatele.
Audio: Traian Băsescu despre reducerea cheltuielilor bugetare
Referitor la pensii, Traian Băsescu a spus că este previzibilă o reducere a acestora cu 15 procente, precizând că "guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar, pentru a acoperi pensiile la nivelul actual ar mai trebui circa 500 milioane euro, ce nu există".
Audio: Traian Băsescu despre reducerea previzibilă a pensiilor cu 15 procente
Şi ajutoarele de şomaj vor scădea în următoarea perioadă cu 15 la sută, urmând ca banii recuperaţi să fie alocaţi către cei ce au nevoie de sprijin financiar, a afirmat Traian Băsescu, care a precizat că şi subvenţiile de la stat pentru căldură vor fi reduse masiv.
Audio: Traian Băsescu despre scăderea masivă a subvenţiilor
Preşedintele Traian Băsescu a explicat că în cadrul discuţiilor cu FMI au fost luate în calcul varianta creşterii fiscalităţii şi varianta reducerii cheltuielilor bugetare, fiind preferată cea de a doua.
Primul scenariu prevedea creşterea TVA de la 19 % la 24%, a cotei unice de impozitare de la 16% la 20 % şi reduce salariile în sectorul bugetar cu 20 % pentru ca România să se încadreze în deficitul bugetar de 6,7 - 6,8% din PIB.
Şeful statului a spus că în memorandumul care se va încheia cu FMI, Banca Mondială şi UE se va merge pe continuarea programelor de restructurare masivă a cheltuielilor.
Preşedintele a mai spus că în şedinţa de guvern de miercuri se va adopta scrisoarea de intenţie catre FMI.
Reducerea cheltuielilor bugetare, "resursă pentru priorităţi majore"
Şeful statului a explicat că, dacă vor fi luate măsurile discutate cu FMI, se va creea o resursă financiară pentru priorităţi majore.
Prima dintre acestea este, potrivit lui Traian Băsescu, plata datoriilor pe care le are statul către firme, pentru a-şi relua activitatea, dar şi plata datoriilor spitalelor.
Traian Băsescu a avertizat că dacă nu vor fi respectate condiţiile acestui program, următorul pas este "introducerea imediată a creşterii fiscalităţii ca soluţie de a aduce bani la buget".
Şeful statului spune însă că mizează pe solidaritatea oamenilor politici şi în special a celor din arcul guvernamental.
Măsurile "vizează administraţia locală şi centrală"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu se pune problema unei remanieri guvernamentale, subliniind că România are nevoie acum de stabilitate şi încredere.
Măsurile pe care statul român le-a convenit cu FMI vor viza, potrivit şefului statului, atât administraţia locală cât şi cea centrală.
Alte măsuri pe care le-a anunţat preşedintele Traian Băsescu se referă la modificarea codului muncii pentru flexibilizarea forţei de muncă, reducerea subvenţiilor din agricultură şi modificarea legii achiziţiilor publice pentru transparentizarea modului de efectuare al licitaţiilor.
De asemenea, şeful statului a afirmat că măsurile au un efect benefic asupra sistemului privat în sensul că vor reduce presiunile asupra salariilor din acest sistem.
Versiunea integrală a declaraţiei de presă o găsiţi aici.