PE: Riscurile dezinformării online asupra integrităţii alegerilor
Dezbaterea din Parlamentul European a fost precedată de deschiderea unei proceduri oficiale a Comisiei Europene împotriva platformei TikTok.
Articol de Alexandra Andon, 17 Decembrie 2024, 18:28
Riscurile dezinformării online asupra integrităţii alegerilor a fost tema unei dezbateri în Parlamentul European. Discuţiile au fost precedate de deschiderea unei proceduri oficiale a Comisiei Europene împotriva platformei TikTok pentru presupusa încălcare a Legii privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidenţiale din România. Trimisul nostru la Strasbourg, Alexandra Andon relatează.
Reporter: Actul european privind serviciile digitale stabileşte un cadru de management al riscurilor, spune vicepreşedinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen.
Actul nu reglementează conţinutul de pe platforme, dar ia în vedere problemele care apar atunci când platformele sunt exploatate în alegeri în mod inautentic sau automat, adică prin intermediul boţilor, aşa cum spune dna Virkkunen.
Ea a adăugat că în România au fost detectate semnele unei influenţări coordonate a alegerilor şi ulterior a fost activat sistemul european de răspuns rapid la probleme digitale.
Comisia a trimis către TikTok trei cereri de a conserva datele, inclusiv în ce priveşte activitatea boţilor.
Cum au sunat luările de cuvânt ale europarlamentarilor? "A existat un pericol major şi real pentru democraţia din România, o interferenţă reală şi descoperim că platformele au devenit un teren fertil pentru dezinformare", a spus europarlamentarul USR Dan Barna.
Europarlamentarul Claudiu Târziu de la AUR spune că "libertatea de exprimare nu este negociabilă şi că, oricare ar fi riscurile, trebuie să ni le asumăm".
Europarlamentarul german Andreas Schwab spune că "faptele dispar într-o junglă de minciuni, iar algoritmii sunt un pericol pentru alegeri", în vreme ce europarlamentarul Nicu Ştefănuţă solicită reprezentanţilor TikTok să vină să dea explicaţii inclusiv în Parlamentul European.
Între timp, reprezentanţii platformei TikTok au cerut Curţii Supreme a Statelor Unite ale Americii să suspende aplicarea unei legi care obligă compania-mamă chineză ByteDance să o vândă, în termen de o lună, în caz contrar urmând să fie interzisă în SUA. Dar preşedintele ales Donald Trump a declarat că are o 'slăbiciune' pentru aplicaţia chinezească şi a precizat că echipa sa va analiza problema.