PDL ameninţă puterea cu o moţiune de cenzură
Democrat liberalii susţin că executivul Ponta III nu are program de guvernare, ci doar o translatare a unor obiective neîndeplinite din programul USL.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Martie 2014, 21:00
Democrat-liberalii anunţă că încearcă să strângă semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa guvernului Ponta III şi că îi aşteaptă pe liberali să se alăture acestui demers.
Declaraţiile politice de până acum arată că blocajul dintre partidele deopoziţie face imposibil succesul unui asemenea demers, fie că este vorba de o moţiune a PDL sau una a PNL.
Deşi anunţă o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta III şi aşteaptă ajutorul PNL pentru a o depune, democrat-liberalii nu sunt dispuşi să ofere acelaşi sprijin dacă liberalii vor iniţia un demers similar.
Reprezentanţii PDL se revendică a fi principalul factor al opoziţiei, pe când pe liberali îi consideră în parte vinovaţi pentru guvernarea de până acum, de unde şi ideea că o moţiune de cenzură legitimă este cea depusă de PDL.
Prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Cătălin Predoiu, spune că PDL este principalul partid al opoziţiei.
"Noi continuăm opoziţia, noi nu ne inventăm în opoziţie acum şi primirea unor semnături cu titlu individual pe moţiunea noastră are o altă relevanţă politică decât formularea unei moţiuni de cenzură decătre partidul care a fost în acel moment la guvernare", spune Cătălin Predoiu.
Tatonări în cadrul opoziţiei
Până acum liberalii nu au decis nici dacă vor semna moţiunea de cenzură a PDL şi nici dacă vor iniţia una proprie, însă niciunul dintre partide nu pare a da şanse colaborării directe în opoziţie pentru a bloca sau răsturna puterea. Liderul PNL, Crin Antonescu.
"Asta vom discuta împreună cu toţi parlamentarii, probabil mâine şi vom discuta şi la Biroul Politic al partidului", spune Crin Antonescu.
Pe fond, în moţiunea de cenzură anunţată de PDL, democrat-liberalii spun că executivul Ponta III nu are program de guvernare, ci doar o translatare a unor obiective neîndeplinite din programul USL.
Democrat-liberalii mai susţin că executivul nu s-a consultat cu mediul de afaceri şi nici nu propune termene pentru anumite măsuri.
De asemenea, că nu este modificată valoarea TVA, că rămâne în picioare acciza pe carburant şi că nu este dată o fundamentare pentru reducerea CAS.