PD-L cere revocarea lui Mircea Geoană de la Senat
Subiectul a fost iniţiat de PD-L după ce Mircea Geoană a refuzat să supună la vot cererea independenţilor de a-şi menţine locurile în comisiile legislativului.
Articol de Dana Georgescu, 04 Martie 2010, 09:14
Procedura de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului a creat discuţii aprinse pe scena politică.
Subiectul a fost iniţiat de PD-L după ce Mircea Geoană a refuzat să supună la vot cererea parlamentarilor independenţi de a-şi menţine locurile în comisiile legislativului.
PD-L şi PSD invocă aceeaşi decizie a Curţii Constituţionale privind revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, însă, interpretările sunt diferite.
Liderul PSD, Mircea Geoană, susţine că revocarea preşedintelui Senatului nu poate fi făcută decât în anumite condiţii.
"Din punct de vedere al deciziei Curţii Constituţionale, se spune extrem de clar că singura posibilitate de revocare a preşedintelui Senatului sau a preşedintelui unei Camere este cea avansată de grupul parlamentar care a susţinut acel preşedinte în momentul iniţial al constituirii Parlamentului României din momentul respectiv", a spus Mircea Geoană.
Preşedintele Comisiei de Regulament, liderul grupului PD-L din Senat, Constantin Traian Igaş, consideră că preşedintele poate fi revocat şi de alt grup parlamentar decât cel care l-a propus.
"Eu cred că decizia Curţii Constituţionale lasă la latitudinea noastră, nu doar la latitudinea grupului care a susţinut într-o primă fază acest lucru", a explicat Constantin Traian Igaş.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că cererea PD-L este una abuzivă, specifică partidului-stat care doreşte să deţină toată puterea.
"Preşedinţia Senatului este totuşi singura poziţie din sistemul de putere care lipseşte. Şi, în al doilea rând, probabil că se scontează şi pe un nou val de tulburări în interiorul PSD-ului dacă s-ar ajunge la aşa ceva", a spus Crin Antonescu.
În schimb, UDMR nu se pronunţă deocamdată asupra demersului PD-L.
"În mod cert, dacă eu pot să-l suspend pe preşedintele României, sau pe oricine altcineva, ales în funcţie politică, în mod logic, trebuie să existe şi o sancţiune împotriva preşedinţilor Camerelor Parlamentului României", a spus senatorul UDMR, Gyorgy Frunda.
Conform deciziei Curţii Constituţionale, "votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic, care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau altă componentă a Camerei cere înlocuire din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică".
Cererea de suspendare urmează să fie pusă pe ordinea de zi a şedinţei biroului permanent al Camerei Superioare a Parlamentului, cel mai probabil, săptămâna viitoare.