Partidul Mişcarea Populară câştigă noi membri
Deşi critică strategia recentă a PDL, Cristian Preda spune că transferul de politicieni nu trebuie să tensioneze relaţiile dintre partidele de dreapta.
Articol de Radiojurnal, 31 Ianuarie 2014, 20:04
Partidul Mişcarea Populară câştigă din ce în ce mai mulţi membri după ce a primit avizul de înfiinţare legală.
Astăzi, s-a înscris fostul preşedinte al PDL, europarlamentarul Cristian Preda, după ce ieri, Elena Udrea a anunţat o decizie similară. Între cei care au renunţat la PDL şi merg la Mişcarea Populară se numără Petru Movilă, membru fondator al PDL, precum şi deputaţii democrat-liberali Adrian Gurzan şi Florin Popescu.
Deşi critică strategia recentă a PDL, Cristian Preda spune că transferul de politicieni nu trebuie să tensioneze relaţiile dintre partidele de dreapta pentru că obiectivul acestora ar trebui să fie înfrângerea USL la alegerile prezidenţiale din iarnă.
Cristian Preda şi Elena Udrea nu sunt singurii viitori foşti membri ai PDL care pleacă spre Mişcarea Populară, mare parte din aceştia sunt motivaţi de gruparea acestui partid în jurul imaginii lui Traian Băsescu, pe care îl consideră cheia opoziţiei la un USL ce tinde să acapareze toată scena politică.
Cristian Preda şi Elena Udrea acuzau PDL că nu este în stare şi nici nu vrea să facă opoziţia actualei puteri, ci mai degrabă chiar lui Traian Băsescu.
"Niciuna dintre acţiunile preşedintelui, din decembrie 2012 încoace, nu a fost susţinută de PDL. Ori, în condiţiile în care nu se exprimă ca un factor de blocaj la adresa USL, era firesc ca opoziţia să fie reinventată la Palatul Cotroceni" afirmă Cristian Preda.
O posibilă explicaţie pentru această atitudine a PDL o dădea Elena Udrea; în joc ar fi afacerile cu statul.
"Eu nu pot să remarc decât că sunt lideri ai PDL care fac afaceri cu guvernarea USL. Probabil că este greu să faci o opoziţie adevărată guvernării" spune Elena Udrea.
Cristian Preda, primul pe lista europarlamentarelor
Indiferent de motivul venirii, liderul Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, pare a primi cu braţele deschise pe toţi politicienii de dreapta, indiferent de partid, iar ca întreg, reprezentanţii noii formaţiuni spun că nimeni nu trebuie să fie supărat din cauza acestor transferuri, pentru că - afirmă ei - dreapta trebuie să aibă un candidat unic pentru prezidenţiale ca să bată USL.
Următoarea mutare a Partidului Mişcarea Populară vizează alegerile europarlamentare, iar lista formaţiunii îl va include pe Cristian Preda şi posibil pe Elena Udrea.
Apoi, spune Cristian Preda, PMP trebuie să intre în PPE, iar poziţia sa de europarlamentar înlesneşte acest lucru.
În fine, în toamnă, în jurul Mişcării Populare şi cu sprijinul imaginii preşedintelui Traian Băsescu dreapta ar trebui să învingă USL la alegerile prezidenţiale. Problema este că pe dreapta, atât PDL, cât şi Forţa Civică sau PNŢCD sau Mişcarea Populară au orgoliul de a da candidatul unic.
Consiliu Naţional la Sighişoara
Opt consilieri prezidenţiali, între care Daniel Funeriu, Sebastian Lăzăroiu, Gabriel Berca şi Adrian Rădulescu, au demisionat din funcţii şi au anunţat că se înscriu în Mişcarea Populară, al cărei Consiliu Naţional se desfăşoară acum, la Sighişoara.
Se aşteaptă ca şi alţi parlamentari ai PDL să o facă, transmite corespondentul Radio România, Raul Matiş.
La Sighişoara, se desfăşoară lucrările Colegiului Naţional al Partidului Mişcarea Populară, la care preşedintele Eugen Tomac a anunţat trecerea a 15 senatori şi deputaţi ai PDL.
Printre cei prezenţi la lucrări se numără foştii consilieri prezidenţiali Daniel Funeriu şi Gabriel Berca, dar şi democrat-liberalii Cristian Preda, Teodor Baconschi, Florin Popescu, Adrian Gurzău, Valerian Vreme, Cristian Predescu, Gelu Vişan şi, bineînţeles, Elena Udrea.
Pe ordinea de zi a lucrărilor Colegiului Naţional al Partidului Mişcarea Populară figurează demersurile legale ale partidului nou înfiinţat în următoarea perioadă, stabilirea criteriilor pentru desemnarea candidaţilor la alegerile europarlamentare, alegerea echipei care va coordona campania pentru alegerile europarlamentare, dar şi înfiinţarea comisiilor de specialitate ale partidului nou înfiinţat.