Partidele parlamentare şi modificarea Constituţiei
Reprezentanţii partidelor politice s-au pronunţat asupra unor modificări asupra Constituţiei pe care le consideră necesare.
Articol de Petruţa Smântână, 09 Martie 2010, 20:02
Partidele politice nu au decis, deocamdată, cu ce mandat se vor prezenta la consultările pe tema schimbării Constituţiei, la care au fost convocate pentru luni de preşedintele Traian Băsescu.
Ele s-au pronunţat însă asupra unor modificări pe care le consideră necesare.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, este convinsă că partidele parlamentare vor respecta rezultatele referendumului din noiembrie 2009 referitoare la parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, modificări susţinute de PD-L şi dorite de cetăţeni.
"Modificarea Constituţiei este un proces mai amplu, care presupune mai multe aspecte de analizat. Există raportul unei comisii prezidenţiale pe tema revizuirii Constituţiei, un document consistent şi un document care oferă potenţiale soluţii.
"Deja putem să spunem că există şi expertiza parlamentară şi un document solid al Comisiei Prezidenţiale. Sunt premize bune şi sănătoase pentru ca să pornim la revizuirea Constituţiei", a declarat Roberta Anastase.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, reaminteşte propunerile social-democraţilor. Între ele, reducerea numărului deputaţilor la 300, iar camera superioară a Parlamentului, Senatul, să-i reprezinte pe aleşii locali.
"O să ţinem foarte mult, şi la Cotroceni şi în modificările constituţionale, ca parlamentarii care schimbă partidul, aşa cum se întâmplă cu primarii sau cu consilierii locali şi judeţeni, să-şi piardă mandatul, pentru că este un caz, totuşi, de înşelare a alegătorilor, şi vom discuta, de asemenea, despre o independenţă reală, şi prevăzută şi în Constituţie, a Parchetului.
"În acest moment, în continuare procurorii acţionează sub autoritatea Ministrului Justiţiei. Cred că putem face un pas înainte în aşa fel încât controlul asupra Parchetului să vină doar din partea CSM şi nu din partea puterii politice", a declarat Victor Ponta.
Liberalii vor merge şi ei la Cotroceni cu propunerea unei modificări ample a Constituţiei. Ei susţin bicameralismul şi sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari.
Un punct comun cu al partenerilor de opoziţie din PSD, este Senatul, cameră reprezentativă, pentru aleşii locali.
Conservatorii ar dori ca toate partidele din opoziţie să aibă un punct de vedere comun, în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei.
Şi independenţii vor merge la Cotroceni, unde vor prezenta propriul lor proiect de modificare a Constituţiei.
UDMR va participa la consultările de la Cotroceni, dar în altă zi, nu pe 15 martie, deoarece liderii uniunii se vor afla la Arad, conform preşedintelui UDMR, Markó Béla.