Partidele parlamentare discută formarea unui viitor guvern
Principalele formaţiuni politice negociază formarea noului Guvern.
Articol de Paul Poteraşi, 15 Decembrie 2009, 14:42
După validarea alegerilor prezidenţiale şi confirmarea unui nou mandat pentru Traian Băsescu, negocierile politice reprezintă pasul următor în definirea unei structuri de guvern.
Astăzi, dar şi în zilele următoare, sunt aşteptate alte discuţii pentru că până acum au existat doar întâlniri ale PDL cu UDMR, minorităţile naţionale şi parlamentarii independenţi. Şi PNL doreşte la guvernare, dar pune o condiţie - funcţia de premier - care pare de neacceptat pentru PDL.
Democrat liberalii au spus că îi vor pe liberali în guvern, dar nu îi roagă, şi asta în condiţiile în care şi fără PNL, PDL poate forma executivul.
Analistul politic Cristian Pârvulescu consideră că în cel mult o săptămână se va forma un nou Guvern, deoarece condiţiile impuse de PNL reprezintă, de fapt, un refuz diplomatic din partea acestui partid.
Analsitul politic a mai spus că în acest moment există un echilibru între opoziţie şi majoritate, iar PDL va încerca să formeze un guvern folosindu-se de situaţiile din PSD şi PNL.
"PSD-ul va avea de făcut faţă unei situaţii cu siguranţă unui congres care va întârzia în mare măsură constituirea unei opoziţii puternice. Acesta este motivul pentru care sunt şi susţinuţi independenţii" a declarat Cristian Pârvulescu.
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tony Greblă, este de părere ca Liviu Negoiţă îşi va depunde mandatul de premier desemnat.
"Este o dovadă de imoralitate politică în sensul în care ai un premier desemnat, nici nu îi spui dacă îi mai acorzi sprijinul, nici dacă îi retragi sprijinul, dar cauţi formarea unei alte majorităţi pentru un alt cabinet."
"Se trage concluzia, nu mai este în graţii cabinetul Negoiţă şi probabil că după depunerea jurământului, el îşi va depune mandatul încredinţat şi preşedintele va însărcina o altă persoană cu demnitatea de candidat la funcţia de premier" a declarat Tony Greblă.