Partidele din opoziţie nu au mai depus moţiunea de cenzură
Partidele din opoziţie nu au mai depus moţiunea de cenzură, după ce săptămâna trecută, imediat după demisia preşedintelui Klaus Iohannis, anunţaseră că vor să îl dea jos şi pe premierul Marcel Ciolacu.

Articol de Radio România Actualităţi, 18 Februarie 2025, 07:54
Partidele din opoziţie nu au mai depus moţiunea de cenzură, după ce săptămâna trecută, imediat după demisia preşedintelui Klaus Iohannis, anunţaseră că vor să îl dea jos şi pe premierul Marcel Ciolacu. Acum se pare că nu se mai înţeleg nici măcar asupra datei la care să înceapă acest demers.
Şi, în timp ce liderul AUR declară că aşteaptă şi semnături de la USR, reprezentanţi ai formaţiunii conduse de Elena Lasconi cred că ar fi mai bine ca moţiunea să fie depusă după alegerile prezidenţiale. Partidele din coaliţia de guvernare sunt însă sigure de voturile propriilor parlamentari şi cred că moţiunea va avea şanse de reuşită, indiferent de momentul în care ar fi iniţiată.
Reporter: Cătălin Purcaru - ”Alianţa pentru Unirea Românilor are semnăturile necesare, însă liderul George Simion aşteaptă ca toate partidele din opoziţie, inclusiv USR, să se alăture demersului.
George Simion: ”Aşteptăm să semneze şi membrii de la POT şi USR, măcar o parte, ca să nu vedem că există o interdicţie din partea doamnei Lasconi.”
Decizia a fost criticată dur de Diana Şoşoacă, preşedintele SOS România.
Diana Şoşoacă: ”Legătura AUR-lui cu USR-ul s-a dovedit astăzi. Mai mult decât atât, POT-ul nu consideră oportună o moţiune de cenzură.”
Ana-Maria Gavrilă, liderul Partidului Oamenilor Tineri, consideră că demersul trebuie făcut în mod profesionist. Reprezentanţii USR afirmă că opoziţia nu are voturile necesare pentru demiterea guvernului, iar un astfel de demers ar fi sortit eşecului. De cealaltă parte, reprezentanţii coaliţiei majoritare dau asigurări că o eventuală moţiune de cenzură nu va trece de votul în parlament.
Mircea Abrudean, PNL, preşedintele interimar al Senatului: ”Nu-i foarte clar nici din partea opoziţiei. Urmează, nu urmează, s-au înţeles, nu s-au înţeles. Nu există un motiv justificat să depui o moţiune de cenzură la mai puţin de o lună şi jumătate de la învestirea unui guvern.”
Şi liderul senatorilor social-democraţi, Daniel Zamfir, susţine că o moţiune de cenzură a opoziţiei nu are şanse de reuşită.
Daniel Zamfir: ”Vă garantez că niciun parlamentar din Partidul Social Democrat nu va vota moţiunea de cenzură, care deocamdată este o dorinţă a celor de la opoziţie.”
Pentru ca moţiunea de cenzură sa fie adoptată în parlament este nevoie de jumătate plus unu din voturile senatorilor şi deputaţilor, adică 232 de voturi. AUR, SOS România, POT şi USR au împreună 215 voturi.”/editor Florin Lepadatu/