Parlamentul va marca două decenii de la aderarea României la NATO
Articol de Alina Stănuţă, 01 Aprilie 2024, 21:34
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc marţi într-o şedinţă comună solemnă pentru a marca două decenii de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO. Pe agenda legislativului din această săptămână sunt şi proiectele privind asigurarea civilă obligatorie şi comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.
România a primit invitaţia de a deschide negocierile de aderare la Alianţa Nord-Atlantică în 2002, la summitul NATO de la Praga, iar pe data de 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, stat depozitar al tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Pe data de 2 aprilie 2004 drapelul României a fost arborat oficial la sediul NATO din Bruxelles. Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc în şedinţă comună marţi pentru a marca atât cei 20 de ani de apartenenţă ai României la NATO, cât şi 75 de ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice.
Pe de altă parte, la Senat, mâine, comisia pentru administraţie publică va dezbate ordonanţa de urgenţă a guvernului privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, programate pentru data de 9 iunie.
La Camera Deputaţilor aşteaptă votul final un proiect de lege care prevede că salariaţii vor avea dreptul la concedii medicale de până la 45 de zile pe an dacă participă la studii clinice sau însoţesc persoane cu dizabilităţi la investigaţiile necesare pentru obţinerea certificatului de handicap.
Şi tot la Camera Deputaţilor intră pe traseul legislativ ca for decizional proiectul de lege care aduce modificări la asigurarea de răspundere civilă obligatorie. Documentul, care a trecut recent de votul Senatului, prevede, printre altele, poliţe RCA în rate, plata anticipată a despăgubirii pentru reparaţii în regie proprie în limita a 400 euro sau controlul poliţei RCA prin sistem electronic de monitorizare a traficului.