Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul dezbate suspendarea lui Traian Băsescu(LIVE UPDATES)

Ora 21.10: Referendumul naţional privind demiterea preşedintelui României va avea loc la data de 29 iulie.

Preşedintele Traian Băsescu la şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Foto: Agerpres.

Articol de Beatrice Brăileanu, 06 Iulie 2012, 14:33

Ora 21.05: Parlamentarii au votat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru şi 114 împotrivă. Preşedintele Traian Băsescu este suspendat din funcţie.

Ora 20.50: S-a încheiat votul secret cu bile pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Urmează numărarea voturilor exprimate.

Ora 20.10: Parlamentarii votează cu privire la cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Votul este secret cu bile.

Ora 20.03: Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a încheiat dezbatarea cu privire la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Ora 19.55: Traian Băsescu: Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea şi faţă de poporul meu.

Ora 19.55: Traian Băsescu: Regret că i-am numit pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Victor Ponta în poziţia de permier.

Ora 19.50: Traian Băsescu: M-aţi acuzat că sunt dictator. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei poziţia de premier sau a serviciilor secrete ?

Ora 19.45: Traian Băsescu: Eu nu fac compromisuri. Gândiţi-vă la impactul deciziilor politice în viaţa de zi cu zi a românilor.

Ora 19.42: Traian Băsescu: România a avut un guvern curajos care şi-a asumat răspunderea pe legea educaţiei.

Ora 19.42: Raluca Turcan: Suntem comparaţi cu Ungaria când vine vorba de încălcarea regulilor statului de drept şi a abuzului politic.

Ora 19.40: Raluca Turcan: Suspendarea preşedintelui este un abuz şi creează un precedent periculos.

Ora 19.35: Dumitru Staicu: Acum trăiesc aceleaşi sentimente ca în timpul mineriadei din `90.

Ora 19.33: Călin Popescu Tăriceanu: România nu este prorpietatea nimănui ci a tuturor cetăţenilor prin referendum şi alegeri.

Ora 19.30: Călin Popescu Tăriceanu: Guvernele PDL au cheltuit mai mult decât a cheltuit executivul PNL pe timp de creştere economică.

Ora 19.25: Călin Popescu Tăriceanu: Guvernul este pus în imposibilitatea de a îşi exercitaţii atribuţiile.

Ora 19.20: Călin Popescu Tăriceanu: Sper ca la anul să revizuim Constituţia din România.

Ora 19.08: Senatorul Mircea Geoană:"Apelul meu este să învăţăm din greşelile preşedintelui Traian Băsescu. Fac apel la unitate".

Ora 19.01: Dan Şova (PSD): "Dacă preşedintele Traian Băsescu se bazează pe votul celor care le-a crescut pensia, atunci va pierde la referendum. Nimănui nu i-a crescut pensia".

Ora 19.00:
Preşedintele Traian Băsescu s-a întors în plenul parlamentului.

Ora 18.51:
Dan Şova (PSD) citeşte punctele din avizul Curţii Constituţionale pe care le prezintă ca fapte pentru care Traian Băsescu ar trebui să fie suspendat.

Ora 18.47:
Dan Şova (PSD): "Preşedintele Băsescu nu poate coabita cu oameni care gândesc liber. El poate coabita doar cu slugi".

Ora 18.46:
Deputatul independent Daniel Oajdea susţine că nu va vota pentru suspendarea preşedintelui.

Ora 18.44:
Deputatul PDL Cezar Preda susţine că nu sunt motive ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat.

Ora 18.40:
Grupul UNPR, liderii minorităţilor şi independenţii nu au vrut să vorbească în plen.

Ora 18.39:
Marton Arpad (UDMR): "La nivelul grupului nu s-a convenit asupra poziţiei privind suspendarea. Fiecare parlamentar va vota cum doreşte".

Ora 18.36:
Crin Antonescu: "Dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum eu mă voi retrage definitiv din viaţa politică".



Ora 18.24:
Crin Antonescu: "Noi dorim să vă suspendăm azi. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de ani buni din funcţia de preşedinte".

Ora 18.24:
Crin Antonescu: "Noi dorim să vă suspendăm azi. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de ani buni din funcţia de preşedinte".

Ora 18.17:
Traian Băsescu şi parlamentarii PDL au părăsit sala în momentul în care liderul USL, Crin Antonescu, şi-a început discursul. Premierul Victor Ponta a venit să audă discursul liderului USL.

Ora 18.15:
Vasile Blaga susţine că parlamentarii PDL nu vor vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Ora 18.10:
Vasile Blaga: "Zilele acestea treceţi cu şenilele peste români, peste România, peste toate intituţiile democratice ale statului".

Ora 18.06:
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, prezintă în plen punctul de vedere al partidului legat de solicitarea de suspendare a preşedintelui.

Ora 18.05:
Parlamentul a respins, în urma votului, ca avizul Curţii Constituţionale să fie citit integral sau rezumat în plen. Preşedintele Senatului a precizat că acesta este făcut public.

Ora 17.55:
Deputatul Mircea Toader şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, au o dispută legată de procedurile ce trebuie a fi urmate.

Ora 17.52:
Traian Băsescu: "Regret afirmaţiile de xenofobie şi sunt de acord ca astfel de afirmaţii nu trebuiesc făcute de nici un om politic".



Ora 17.47:
Traian Băsescu: "Fondul de pensii are acum un deficit de 3,6 miliarde de euro. Acesta poate fi acoperit prin creşterea numărului de salariaţi".

Ora 17.45:
Traian Băsescu: "Am criticat justiţia în baza rapoartelor din MCV. Cred că sunt circa doi ani de când nu am mai criticat justiţia deoarece a început să meargă. Asta îi înspăimântă pe mulţi".

Ora 17.40:
Traian Băsescu: "Ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dipoziţia USL. Ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung".

Ora 17.38:
Traian Băsescu: "Se pare că eu nu reuşesc să coabitez cu PSD şi PNL. Primul lucru de care aţi considerat că trebuie să vă ocupaţi e suspendarea preşedintelui".

Ora 17.37:
Traian Băsescu susţine că în aviz, CCR nu constată nicio abatere care să justifice suspendarea preşedintelui aşa cum se arată în articolul 95 din Constituţie.

Ora 17.36:
Preşedintele Traian Băsescu îşi prezintă punctul de vedere asupra acuzaţiilor formulate în solicitarea de suspendare.

Ora 17.25:
Eugen Nicolaescu susţine că Traian Băsescu, folosindu-se de calitatea de preşedinte al CSAT, a inclus presa pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale.

Ora 17.20:
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu prezintă o sinteză a propunerii de suspendare.

Ora 17.15:
Radio România Actualităţi transmite în direct şedinţa parlamentului în care este dezbătută suspendarea preşedintelui Băsescu.

Ora 17.10:
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat începerea şedintei plenului ce are pe ordinea de zi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Ora 17.00: Preşedintele Traian Băsescu a ajuns în parlament unde urmează să înceapă şedinţa reunită a celor două camere.

Ora 16.50: În plenul parlamentului este programată să înceapă la ora 17.00 şedinţa reunită a celor două camere în care se va dezbate şi se va vota solicitarea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Ora 16.30: Preşedintele Parlamentului European, Herman van Rompuy, scrie, pe contul său de Twitter, că este "foarte preocupat" de evoluţiile din România privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, precizând că îi va contacta pe Victor Ponta şi Traian Băsescu pentru a discuta despre această situaţie.

"Foarte preocupat de prezenta evoluţie din România în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. Îi voi contacta pe V. Ponta & T. Băsescu pentru a discuta situaţia", scrie preşedintele PE pe Twitter.

Ora 16.00:
Votul şi dezbaterea solicitării de suspendare a preşedintelui vor avea loc vineri, într-o şedinţă comună a celor două camere ale parlamentului.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a subliniat că vineri la orele 17.00 speră, cu avizul Curţii, să aibă loc şedinţa cu dezbateri, la care a anunţat că participă şi preşedintele.

Crin Antonescu a mai spus că vor fi respectate toate procedurile constituţionale fără niciun fel de abateri, inclusiv în cazul în care va fi suspendat preşedintele, iar interimatul funcţiei va fi validat tot de către CCR.

Tot în şedinţa reunită a parlamentului urmează a fi acordat şi votul privind suspendarea preşedintelui.

După alegerile locale din această vară, când mai mulţi senatori şi deputaţi au câştigat mandate de primar şi şefi de Consilii Judeţene, parlamentul are în acest moment 432 de membri.

Acest lucru înseamnă că USL are nevoie de 217 voturi pentru a se obţine suspendarea din funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu.

USL are 212 parlamentari, iar ca demersul social-liberalilor sã se materializeze, Uniunea mai are nevoie de încã cinci voturi.

Curtea Constituţională a trimis vineri avizul privind solicitarea USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu.

Magistraţii CCR nu au oferit un aviz pozitiv sau negativ cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, însă judecătorii au făcut referire la fiecare din cele şapte puncte invocate de USL în cererea de suspendare.

În 2007 când i s-a cerut să se pronunţe asupra solicitării de supendare, Curtea Constituţională a oferit un aviz negativ.

Citiţi şi:Ce spune Curtea Constituţională despre solicitarea de suspendare.

Curtea Constituţională a României a anunţat, vineri, printr-un comunicat, că îşi exprimă "grava îngrijorare în legătură cu faptul că judecătorul Aspazia Cojocaru a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, cu privire la votul pe care urmează să-l dea".

În comunicatul oferit de Curtea Constituţională nu se precizează cine şi în ce sens a făcut ameninţările.

Aspazia Cojocaru are 65 de ani, este judecător la CCR din 2004, fiind numită la propunerea PSD de Camera Deputaţilor.

Citiţi şi: Preşedintele, "mai uşor de demis".

Dacă Traian Băsescu va fi demis interimatul pentru funcţia de preşedinte al statului va fi asigurat de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Preşedintele, "mai uşor de demis"
Politică 05 Iulie 2012, 20:13

Preşedintele, "mai uşor de demis"

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea...

Preşedintele, "mai uşor de demis"
Alegeri prezidențiale 2024: A început votul în străinătate
Politică 22 Noiembrie 2024, 07:33

Alegeri prezidențiale 2024: A început votul în străinătate

Se votează deja la Canberra, Melbourne, în Sidney sau Surfers Paradise în Australia, la Oakland în Noua Zeelandă sau la Seul...

Alegeri prezidențiale 2024: A început votul în străinătate
Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Politică 21 Noiembrie 2024, 21:59

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local

Duminică, în aceeaşi zi cu organizare a primului tur al alegerilor prezidenţiale în România, la Bucureşti are loc şi un...

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri
Politică 20 Noiembrie 2024, 16:16

Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri

Şcolile în care se vor organiza, duminică, secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale nu-şi vor suspenda, vineri,...

Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri
Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 13:11

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă

Cele două comisii parlamentare de anchetă au fost înființate cu o largă majoritate de voturi.

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 08:26

Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă

Una dintre ele vizează investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis.

Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă
Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump
Politică 19 Noiembrie 2024, 21:32

Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a avut marți seară o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele ales al Statelor...

Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump
La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor
Politică 19 Noiembrie 2024, 18:15

La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor

Pe lângă evoluţia participării la urne, se va putea urmări online şi contorizarea voturilor, astfel că rezultatele...

La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor