Parlamentul, convocat pentru citirea moţiunii de cenzură
Parlamentul a fost convocat joi, la ora 16:00, în şedinţă comună pentru citirea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Cîţu.
Articol de Alina Bordeiaşu, 08 Septembrie 2021, 13:34
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 septembrie, ora 13:00) - Parlamentul a fost convocat mâine, la ora 16:00, în şedinţă comună pentru citirea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Cîţu depusă de USR - PLUS şi AUR. Decizia fost luată de preşedinţii celor două Camere, Ludovic Orban şi Anca Dragu. Între timp, premierul Florin Cîţu a anunţat că guvernul va sesiza CCR pentru un conflict juridic între Executiv şi legislativ. Alina Bordeiaşu urmăreşte desfăşurarea evenimentelor şi vine cu detalii în direct. Bună ziua, Alina, te ascultăm:
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr, decizia de convocare a plenului Parlamentului pentru prezentarea moțiunii de cenzură aparține președinților celor două camere, Anca Dragu și Ludovic Orban. În documentul oficial sunt enumerate mai multe decizii ale Curții Constituționale care obligă la respectarea termenului de 5 zile de la depunerea moțiunii pentru dezbatere și votare. Între timp, Biroul Politic Național al PNL, convocat de premierul Florin Cîțu, a decis că parlamentarii partidului nu vor face demersuri pentru dărâmarea propriului guvern. În caz contrar, potrivit statutului PNL, pot exista sancțiuni. De asemenea, s-a decis că senatorii și deputații nu vor participa la ședința de plen până ce nu vor fi verificate semnăturile depuse pentru susținerea moțiunii. În acest sens Florin Cîţu a anunţat că va sesiza Curtea Constituțională pentru conflict juridic între Guvern și Parlament, mai ales că există dubii legate de modul în care au fost depuse semnăturile:
Florin Cîţu: Deciziile de astăzi se referă la legalitate, deci nu ne opunem procedurii parlamentare şi dreptului constituţional, ca un partid parlamentar care are semnături legale să depună moţiune de cen zură. Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate din punct de vedere al legalităţii. Să admiţi că ai depus nelegal nişte semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil, sesizăm Curtea Constituţională, singura care poate să ne spună dacă a fost respectată Constituţia de Parlamentul României.
Reporter: În replică, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a dat asigurări că niciun oar al partidului nu va vota moţiunea de cenzură, dar în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor spune că are obligaţia constituţională de a convoca plenul reunit, după ce de 4 ori conducerea Parlamentului nu a reuşit să stabilească un calendar pentru moţiunea de cenzură:
Ludovic Orban: Am obligaţia de a respecta Constituţia României, am obligaţia de a respecta democraţia în România, pentru că, dacă o moţiune de cenzură, care este singurul instrument democratic aflat la dispoziţia parlamentului, este blocat prin chichiţe procedurale sau prin absenţa de la şedintele parlamentului, orice boicotare a acestui unic instrument democratic, prin care parlamentul să înceteze activitatea unui guvern care nu mai beneficiază de susţinere majoritară în parlament, este un atentat la democraţie.
Reporter: Luvodic Orban a menţionat că va încerca, pentru a 5-a oară, să convoace Birourile permanente reunite, care trebuie să stabilească ordinea de zi pentru şedinţa comună de mâine.