Parlamentul a marcat, printr-o ședință solemnă, 35 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov
Parlamentul a marcat luni, printr-o ședință solemnă, 35 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987.
Articol de Alexandra Cristea, 14 Noiembrie 2022, 21:28
Parlamentul a marcat astăzi, printr-o ședință solemnă, 35 de ani de la Revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987.
Alexandra Cristea, cu o sinteză a declarațiilor susținute în plen de reprezentanții formațiunilor politice.
Reporter: La unison, reprezentanții partidelor parlamentare au afirmat că evenimentele din 1987 au șubrezit sistemul totalitar și au pregătit națiunea română pentru ceea ce avea să se întâmple 2 ani mai târziu, la Timișoara.
În 1989 în deschiderea ședinței solemne, premierul Nicolae Ciucă le-a mulțumit participanților la revolta de la Brașov și a subliniat că cea mai potrivită formă de recunoștință este consolidarea democrației și a valorilor care o definesc.
15 noiembrie '87 este ziua în care brașovenii au ieșit în stradă și au lovit bariera de netrecut până în acel moment, spunea la rândul său și social-democratul Marian Rasaliu.
Revolta de la Brașov a fost mesajul clar că regimul comunist nu este indistructibil, afirma și liberalul Gabriel Andronache, în timp ce reprezentantul USR, Irineu Darău, aprecia curajul și demnitatea brașovenilor.
În schimb, deputatul AUR Dan Tănasă a atras atenția că, după 35 de ani de la acele proteste, trebuie să avem un moment de reflecție, pentru că doleanțele muncitorilor de atunci sunt și ale românilor de astăzi.
Şi deputatul UDMR Szabó Ödön a evocat curajul muncitorilor de la Brașov, care, în opinia sa, au demonstrat încă o dată că, în ciuda eventualelor disensiuni, maghiarii și românii s-au aflat întotdeauna de aceeași parte a baricadei.
Realizator: Anul trecut, Camera Deputaților a adoptat, cu o largă majoritate de voturi, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care 15 noiembrie a fost declarată Zi a Revoltei Anticomuniste de la Brașov.