Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Cele două comisii parlamentare de anchetă au fost înființate cu o largă majoritate de voturi.
Articol de Alina Stănuţă, 20 Noiembrie 2024, 13:11
Parlamentul a aprobat miercuri, pe finalul acestei legislaturi, înfiinţarea a două comisii de anchetă.
Reuniţi în şedinţă comună, senatorii şi deputaţii au votat pentru constituirea unei comisii parlamentare pentru 'investigarea mafiei imobiliare', pornind de la cazul Nordis.
Tot miercuri a fost aprobată şi comisia parlamentară comună pentru verificarea cheltuielilor efectuate de Administraţia Prezidenţială în ultimii 10 ani. Teoretic, membrii celor două comisii mai au timp de anchetă până la sărbătorile de iarnă.
Cele două comisii parlamentare de anchetă au fost înființate cu o largă majoritate de voturi. Ambele sunt formate din câte 15 membri, iar în ședința comună de miercuri a fost stabilită și componența nominală a acestora.
Comisie pentru verificarea cheltuielilor efectuate de Administrația Prezidențială
Comisia parlamentară comună de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de Administrația Prezidențială între anii 2014-2024 a fost inițiată de grupurile PSD și va fi condusă de un reprezentant al acestui partid. Membrii comisiei își propun să afle, printre altele, sumele achitate de Administrația Prezidențială pentru închirierea avioanelor, pentru deplasările interne și externe ale președintelui sau cheltuielile efectuate pentru amenajarea terenurilor de golf aferente unor vile de protocol.
Comisie pentru investigarea mafiei imobiliare, cazul Nordis
Cealaltă comisie de anchetă, inițiată de PNL, vizează investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis.
Comisia va fi condusă de un liberal și își propune ca obiective, printre altele, identificarea modalităților prin care locuințe aflate în stadiul de proiect au fost vândute către două sau mai multe persoane sau identificarea mecanismelor de tip suveică, prin care locuințe promise unor cumpărători de bună-credință sunt ulterior revândute, prin intermediul unor societăți fictive. Cele două comisii urmează să elaboreze regulamente proprii de organizare și funcționare, documentele urmând a fi aprobate în termen de cinci zile.
De asemenea, va fi stabilit și calendarul audierilor și al dezbaterilor. Mandatul actualului parlament se va încheia la finele acestui an, după ce pe 1 decembrie vor avea loc alegeri pentru noul legislativ.