Pactul fiscal, în discuţiile preşedinte - partide
USL a refuzat invitaţia de a discuta luni cu preşedintele la Cotroceni. Opoziţia spune că va continua greva parlamentară pe termen nelimitat, însă ar fi dispusă să-şi reia activitatea dacă sunt acceptate patru condiţii.
Articol de Amalia Bojescu, 13 Februarie 2012, 14:07
Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat luni la Cotroceni pe liderii opoziţiei pentru a discuta teme legate de pactul fiscal european sau relaţia dintre partide şi funcţionarea Parlamentului, subiecte amânate acum o săptămână, după demisia Guvernului Boc.
Uniunea Social Liberală nu merge la consultările cu Traian Băsescu pentru că, spun liderii uniunii, altele sunt priorităţile în acest moment, şi anume faptul că atenţia trebuie concentrată asupra salvării cetăţenilor afectaţi de ninsori.
Opoziţia susţine că nu refuză dialogul, dar este nemulţumită de felul cum s-au desfăşurat consultările anterioare.
Ultima întâlnire cu şeful statului nu i-a mulţumit pe liderii USL, mai ales că aceştia nu au fost informaţi în legătură cu numele premierului desemnat.
Partidele din coaliţia la putere insistă însă că doar deschiderea către dialog cu opoziţia poate duce la deblocarea activităţii din Parlament.
Co-preşedintele USL, liderul liberal Crin Antonescu, spunea că Uniunea nu doreşte să poarte discuţii formale pe temele prezentate şi aşteaptă o discuţie serioasă pe marginea tratatului de stabilitate fiscală, atunci când acesta va fi o prioritate.
Pe de altă parte, opoziţia va continua greva parlamentară pe termen nelimitat, însă ar fi dispusă să-şi reia activitatea dacă le sunt acceptate patru condiţii minimale.
"Un angajament al guvernului că va respecta rolul de legiuitor al Parlamentului, nu cu angajări de răspundere, nu cu ordonanţe de urgenţă. De asemenea, că în Parlament toate acţiunile care sunt tipice acestui for se desfăşoară normal, de înlocuirea Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu din poziţiile pe care le deţin în ierarhia Camerei şi, în fine, rediscutarea situaţiei nefireşti prin care un partid care n-a participat la alegerile parlamentare este recunoscut neconstituţional, neregulamentar în structurile conducerii Camerei Deputaţilor, conducerii comisiilor, recunoscut, cu alte cuvinte, ca grup.", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Coaliţia aflată la guvernare a stabilit într-o şedinţă, luni dimineaţă, mandatul cu care va merge la Palatul Cotroceni.
Mesajul comun al partidelor de la putere este acela că actualul guvern reprezintă o nouă şansă pentru reluarea dialogului politic între putere şi opoziţie, pentru că, susţin liderii opoziţiei, greva parlamentară a opoziţiei nu este o soluţie eficientă pe termen mediu şi lung.
De aceea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că se poate ajunge la un compromis şi la o concluzie comună.
"Blocajul de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, greva parlamentară poate să fie un semnal important, dar nu cred că este o modalitate pe termen mediu şi pe termen lung de a munci sau de a nu munci în politică. Eu cred că primul pas acesta trebuie să fie. După aceea, cum lucrăm în an electoral cei de la guvernare, cei de la opoziţie şi aici iarăşi sunt câteva probleme care pot fi şi trebuie discutate.", a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a mai precizat că dacă în privinţa activităţii parlamentare se poate ajunge la un compromis între partide, nu acelaşi lucru se poate spune despre modificarea sistemului electoral, reviziurea Constituţiei sau reforma administrativ-teritorială.