Pactul de guvernanţă fiscală, dezbătut la Cotroceni
PDL şi UDMR sunt de acord cu modificarea Constituţiei pentru ratificarea pactului fiscal al UE, ce prevede limitarea deficitului la 0,5% din PIB. Opoziţia spune că limitarea se poate face printr-o lege specială.
Articol de Oana Bâlă, 14 Decembrie 2011, 15:13
La Palatul Cotroceni s-au desfăşurat o serie de consultări între preşedintele Traian Băsescu şi partidele parlamentare pe tema pactului de guvernanţă fiscală a Uniunii Europene.
În baza acestui acord, ţările semnatare se vor angaja să nu depăşească un deficit structural de 0,5% din PIB.
România urmează să semneze acordul în luna martie alături de statele din zona euro.
După întâlnire, preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat că opoziţia consideră că în acest moment statul social a fost desfiinţat în România şi că administraţia românească este mai coruptă şi mai clientelară ca niciodată.
Liderul PSD, Victor Ponta a prezentat propunerile opoziţiei privind acordul de guvernanţă fiscală, printre care înfiinţarea unui comitet anti-criză putere-opoziţie, la care să participe şi BNR, sau adoptarea unui act normativ prin care să se aplice guvernanţa fiscală şi fără modificarea Constituţiei.
Victor Ponta a mai spus că opoziţia doreste schimbarea guvernului Boc cu unul alcătuit din tehnocraţi.
Partidele de la putere sunt de acord cu modificarea Constituţiei
Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a reafirmat poziţia partidului, potrivit căruia, o dată cu modificarea Constituţiei pentru ratificarea acordului de guvernanţă fiscală să fie introduse şi modificări care vizează un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la trei sute.
PDL vrea şi un referendum de aprobare a acestor modificări în 2012, a cărui dată să fie stabilită împreună cu opoziţia.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în 2012, în mai sau aprilie, se va putea vorbi de modificarea Constituţiei, iar Uniunea doreşte amendarea Constituţiei doar pe acordul de guvernanţă fiscală.
UDMR nu doreşte modificarea Constituţiei pe alte teme şi a propus semnarea unui pact naţional între partidele parlamentare în care să se stabiliească acest lucru.
Copreşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, susţine modificările care trebuie aduse Constituţiei pentru aplicarea acordului european de guvernanţă fiscală, deorece "este foarte important ca ţara noastră să-şi îndeplinească obligaţiile ca membru al Uniunii Europene".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat de curând că acordul privind guvernanţa fiscală trebuie introdus în Constituţie, pentru a evita eventualele modificări.