Pachetul de legi ale justiției a fost adoptat în Parlament
Pachetul de legi ale justiției a fost adoptat în Parlament, prin vot final, în plenul Senatului.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Octombrie 2022, 18:21
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Pachetul de legi ale justiției a fost adoptat astăzi în Parlament, prin vot final, în plenul Senatului, după ce în cursul zilei, comisia specială a dat rapoarte favorabile pentru toate cele trei legi.
Opoziția a criticat dezbaterile rapide, atât în comisie, cât și în plen, dar și conținutul documentelor.
În schimb, reprezentanții partidelor din coaliția majoritară au susținut că textele au fost elaborate cu respectarea recomandărilor din partea instituțiilor europene abilitate.
Amalia Bojescu a urmărit dezbaterile și relatează: ”USR a solicitat, din nou, să se aștepte un aviz de la Comisia de la Veneția. Senatoarea Simona Spătaru spunea că sistemul judiciar rămâne, în continuare, nereformat.
Simona Spătaru: ”Justiţia a fost atacată prin aceste trei legi și, în mod evident, acest lucru se va dovedi atât prin deciziile Curții Constituționale, cât și de partenerii europeni, pentru că avizele vor veni indiferent cât le veți împiedica dumneavoastră. Vom arăta românilor că masacrarea a început în 2017 - 2018 a legilor justiției, a continuat astăzi și s-a dat lovitura finală prin mâna PSD și PNL, UDMR.”
Și AUR a criticat cele trei legi ale justiției. Liderul senatorilor Claudiu Târziu preciza că documentele conțin multe elemente neconstituționale.
Claudiu Târziu: ”Sunt mai multe prevederi neconstituționale care v-au fost aduse la cunoștință în timpul dezbaterilor din comisia specială și pe care le-ați ignorat. Au fost, de asemenea, sesizate de către societatea civilă și de către avocați din societatea civilă.”
În replică, reprezentanții puterii au argumentat că noile reglementări au parcurs toate etapele legale și sunt în acord cu recomandările partenerilor europeni.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc: ”Aceste legi garantează independența justiției și o protejează împotriva oricărei ingerințe interne sau externe.”
Iar UDMR, prin vocea senatorului Császár Károly spunea că adoptarea legilor justiției reprezintă un jalon în PNRR.
Császár Károly: ”Toți actorii în domeniul justiției au avut un cuvânt de spus, au participat la dezbateri, iar formele în care sunt supuse aprobării aceste proiecte sunt forme echilibrate și corecte.”
Documentele merg la promulgare.”