Organizarea și funcționarea CSM, în dezbatere parlamentară
Comisia parlamentară privind legile justiției a finalizat dezbaterile asupra amendamentelor depuse de senatori la proiectul privind organizarea și funcționarea CSM.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Octombrie 2022, 18:32
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Comisia parlamentară privind legile justiției a finalizat dezbaterile asupra amendamentelor depuse de senatori la proiectul privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, fără a fi modificată pe fond forma documentului aprobat de Camera Deputaților, ca prin for sesizat.
Un raport de adoptare din partea comisiei este posibil să fie dat după ce vor fi analizate și celelalte două proiecte din pachetul legilor justiției: statutul magistraților și legea de organizare judiciară.
Despre discuțiile de astăzi are detalii Iulia Gherman: ”Comisia parlamentară a aprobat doar amendamente de corelare a prevederilor și propuneri de natură tehnică formulată de CSM. USR a cerut din nou ca dezbaterile și votul asupra proiectelor de lege pe tema justiției să fie amânate până la primirea avizului Comisiei de la Veneția. Deputatul partidului Stelian Ion susține că însușirea opiniilor formulate de experții internaționali reprezintă o promisiune a actualei coaliții de guvernare.
Stelian Ion: ”Profitați de faptul că într-adevăr există mare deschidere pentru ridicarea MCV și veniți cu tot felul de propuneri care ne îndepărtează de la obiectivul pe termen lung, acela de a avea o justiție independentă, eficientă.”
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, spune că se află într-un permanent dialog cu reprezentanții Comisiei Europene, iar proiectele de lege care reprezintă un reper în procesul MCV au parcurs toate procedurile legale.
Cătălin Predoiu: ”Este un proces legislativ, început în urmă cu 10 luni și care se apropie de final aici, în parlament. Prin urmare, îmi exprim totala încredere că în Parlament se vor găsi toate soluțiile să avem o formă care în final să fie evaluată pozitiv, inclusiv de Comisia de la Veneția. ”
În proiectul de lege privind organizarea și funcționarea CSM a rămas prevederea că răspunderea disciplinară a judecătorilor și procurorilor se prescrie în termen de patru ani iar funcționarii publici și personalul CSM și al Inspecției Judiciare vor fi asimilați ca rang și salarizare celor din parlament.”