Opoziţia prezintă luni în parlament moţiunea de cenzură
Moţiunea de cenzură vine după ce guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectele de lege privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 şi promovarea judecătorilor la ICCJ.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Decembrie 2011, 16:40
Partidele parlamentare din opoziţie prezintă luni după-amiază în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor moţiunea de cenzură.
Moţiunea a fost depusă săptămâna trecută după ce guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Moţiunea de cenzură se intitulează "După 22 de ani, democraţia în pericol" şi va fi dezbătută şi votată joi 22 decembrie.
Parlamentarii opoziţiei susţin în textul moţiunii că prin legea comasării alegerilor vor exista aleşi locali nelegitimi şi un parlament nereprezentativ.
"Vom avea aleşi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani când aţi forţat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, împreună cu care aţi dat naştere unei majorităţi toxice nesocotind voinţa electoratului", afirmă semnatarii moţiunii.
Citiţi şi: |
Textul moţiunii "După 22 de ani, democraţia în pericol". |
Pe de altă parte, semnatarii moţiunii de cenzură afirmă că mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.
Mai mult, opoziţia susţine că fraudarea alegerilor reprezintă adevărata miză a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012.
În cazul în care moţiunea de cenzură introdusă de opoziţie va fi respinsă la vot în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, atunci legea pentru care executivul şi-a angajat răspunderea se consideră adoptată.
În caz contrar, dacă moţiunea de cenzură este aprobată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, aceasta trage după sine căderea guvernului.
Aceasta este a treia moţiune de cenzură cu care se confruntă executivul condus de premierul Emil Boc pe parcursul anului 2011.
Asumarea răspunderii pe două proiecte de legi
Guvernul şi-a angajat răspunderea în parlament în data de 15 decembrie pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în 2012 şi promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În proiectul privind comasarea, se prevede desfăşurarea alegerilor locale la aceeaşi dată cu alegerile parlamentare.
Guvernul precizează că această propunere este impusă de contextul financiar actual şi reduce riscurile pe care le poate produce instabilitatea politică extinsă până la finalizarea alegerilor parlamentare.
Potrivit proiectului legislativ, alegerile locale şi parlamentare pot fi organizate prin utilizarea unei infrastructuri electorale comune, ceea ce poate asigura economie bugetară de 20 de milioane de euro, spune premierul Emil Boc.
În ceea ce priveşte promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, premierul Emil Boc spune că proiectul aduce îmbunătăţiri la procedura de selectare a judecătorilor prin "instituirea unor garanţii de transparenţă, obiectivitate şi profesionalism".
De asemenea, Emil Boc a declarat că "legea garantează promovarea la instanţa supremă pe criterii de competenţă şi în mod transparent".