Opoziţia "atacă la Curtea Constituţională" legea referendumului
Liderii opoziţiei susţin că noua lege a referendumului, care coboară pragul de validare a scrutinului, "încalcă orice principiu al democraţiei".
Articol de Iulia Gherman, 29 Mai 2013, 19:04
Noua lege a referendumului a primit miercuri votul decisiv al deputaţilor.
Principala modificare vizează coborârea pragului de participare de la care viitoarele consultări populare vor fi validate, de la 50 la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal au anunţat deja că vor ataca la Curtea Constituţională revizuirile făcute de parlamentarii USL.
Deputatul PSD Florin Iordache susţine că prevederile documentului au fost formulate în spiritul observaţiilor făcute de Curtea Constituţională ori de câte ori s-a încercat modificarea legii referendumului.
"De fiecare dată, Curtea Constituţională a spus că trebuie să avem aceleaşi condiţii în legea care vizează organizarea şi desfăşurarea referendumului, iar noi, iniţiatorii, prin acest proiect de lege asta şi facem: venim cu aceleaşi condiţii de validare şi de organizare a referendumului pentru toate tipurile de referendumuri", spune Florin Iordache.
Opoziţia anunţă că va ataca proiectul de lege la Curtea Constituţională, pentru că prevederile sale încalcă orice principiu al democraţiei.
Deputatul UDMR Márton Árpád precizează că în forma adoptată de plen documentul legislativ permite ca toate deciziile importante pentru întreaga societate să poată fi luate pe baza voinţei exprimate doar de o pătrime din populaţia cu drept de vot.
"Revizuirea Constituţiei nu cred că e bine să fie făcută cu 25% din numărul total de persoane înscrise în listele electorale şi nu credem că modificarea limitelor teritoriale ale administraţiei publice locale poate fi modificată iarăşi cu 25%, eventual dintr-un singur sat din cele patru care doresc să facă orice", spune Márton Árpád.
Opoziţia "se teme pentru primari"
Şi deputatul PDL Mircea Toader avertizează că aplicarea legii presupune că orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii respectivei localităţi.
"Ştiţi foarte bine că democraţia presupune o majoritate, un 50+1. Gândiţi-vă ce impact are mai departe, ştiţi foarte bine că primarii, preşedinţii Consiliilor Judeţene pot fi schimbaţi prin referendum", afirmă Mircea Toader.
Liberalul PNL Mircea Dolha, spune că opoziţia se teme că primarii săi ar putea fi demişi cu 25%.
"Mă miră calculul pe care îl face unul dintre antevorbitorii de la acest microfon, spunând foarte impacientat că primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor putea fi demişi cu 25%.
"Da, dar 25% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale este mult mai mult decât numărul de voturi pe care mulţi dintre primari şi preşedinţii de consilii judeţene le-au obţinut la alegeri, ieşind din primul tur", a afirmat Mircea Dolha.
Proiectul de lege a afost adoptat de Camera Deputaţilor cu 221 de voturi pentru, 73 împotrivă şi două abţineri.