Operele emanate din universul concentraționar, vizate de un proiect de lege
Reducerea perioadei de detenţie pentru cei care scriu lucrări ştiinţifice în închisoare ar putea fi eliminată.
Articol de Radiojurnal, 07 Ianuarie 2016, 09:28
Reducerea perioadei de detenţie pentru cei care scriu lucrări ştiinţifice în închisoare ar putea fi eliminată.
Mai multe iniţiative legislative urmăresc scoaterea acestei prevederi din actul normativ privind executarea pedepsei.
În ultimii trei ani aproape 200 de deţinuţi au scris 400 de cărţi în penitenciar.
Un proiect legislativ în acest sens a fost deja înaintat Ministerului Justiţiei de Consiliul Superior al Magistraturii.
Judecătorul, Mircea Aron, noul preşedinte al instituţiei, ales ieri, a explicat că modificările propuse ar urma să combată această practică folosită tot mai des de nume sonore pentru reducerea pedepsei:
Mircea Aron: ”Nu este în regulă ceea ce se întâmplă. Este imposibil să scrii un volum în 48 de ore cum am citit undeva. Nu orice lucrare este ştiinţifică, nu orice este tipărit înseamnă o carte.”
Între timp, 15 parlamentari au depus la Senat o propunere similară care vizează eliminarea unui paragraf din legea privind executarea pedepselor.
Comisia de eliberare condiţionată nu poate avea competenţa de a judeca valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că acestea nu au fost elaborate de cineva din afara penitenciarului şi însuşite de deţinut contra cost, consideră inițiatorii proiectului.
Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Copos sau Gigi Becali se numără printre condamnaţii cunoscuţi care au scris cărţi în penitenciar, fiecare pentru o lună de detenţie în minus.
Recent, într-o emisiune televizată, finanţatorul Stelei a explicat cum a scris cărţile care i-au adus eliberarea cu cinci luni mai devreme:
Gigi Becali: ”O scrie îndrumătorul şi tu o copiezi de mână, după îndrumător şi dai manuscrisul tău, scris de mâna ta. Dar dacă legea permite asta, care e problema!”.
Potrivit datelor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013 - 2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.