Olanda "face un abuz fără limite legat de un stat UE"
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat drept pozitivă decizia prin care s-a stabilit o dată limită până la care toate statele membre trebuie să se pronunţe asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Articol de Răzvan Stancu, 02 Martie 2012, 15:48
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că Olanda "face un abuz fără limite legat de un stat membru" prin faptul că invocă un mecanism destinat justiţiei, MCV, drept condiţie la aderarea României la spaţiul Schengen.
"Olanda poate să spună ce vrea ea, nu cerem Olandei niciun cec în alb, ce-i cerem Olandei este să respecte tratatul de aderare. Deocamdată, Olanda face un abuz fără limite legat de un stat membru. Nu avem în condiţiile de aderare la spaţiul Schengen condiţia MCV. MCV-ul este un alt mecanism destinat justiţiei, şi nu securizării frontierelor", a spus preşedintele Băsescu la Bruxelles, după lucrările Consiliului European de primăvară.
Şeful statului a apreciat drept ca pozitivă decizia prin care s-a stabilit o dată limită până la care toate statele membre trebuie să se propunţe asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Astfel, stabilirea ca în septembrie să fie luată o decizie privind aderarea celor două state presupune ca Olanda să nu mai spună în vară că aşteaptă încă un raport privind MCV, a adăugat preşedintele român.
"Opoziţia a fost tot din partea Olandei, care aşteaptă raportul din vară. În schimb, pentru prima dată avem un termen limită stabilit pentru luarea deciziei cu privire la intrarea României şi Bulgariei în Schengen, s-a stabilit JAI-ul din luna septembrie", a afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că stabilirea unui termen la care să se ia decizia în privinţa aderării la Schengen s-a realizat şi în urma unei discuţii pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Întrebat de presă dacă România şi Bulgaria cer un cec în alb Olandei, preşedintele Băsescu a răspuns: "Olanda poate să spună ce vrea. Nu cerem un cec în alb. Deocamdată, Olanda face un abuz fără limite legat de un stat membru".
Decizia privind momentul aderării României şi Bulgariei la Schengen de a fi luată în septembrie, a fost luată de liderii UE, pe fondul blocajului exercitat de guvernul olandez care susţine că cele două ţări nu au înregistrat suficiente progrese în combaterea corupţiei şi criminalităţii organizate.
Olanda aşteaptă progrese ireversibile în justiţia
În luna decembrie a anului trecut, ministrul olandez pentru azil şi imigraţie, Gerd Leers avertiza că, din punctul său de vedere, nu este nimic de discutat la acel moment şi că ar fi preferabil ca România şi Bulgaria să se concentreze pe progrese reale în reforma justiţiei şi în lupta împotriva corupţiei.
"Nu sunt deloc un inamic al României şi Bulgariei, sunt un prieten al Europei. De aceea, vreau ca cetăţenii europeni să fie siguri 100% că niciun act criminal şi nicio faptă de corupţie nu va interfera cu piaţa internă a Uniunii. La aceasta se referă îngrijorările Olandei şi de aceea cerem calitate" a mai declarat ministrul olandez.
Gerd Leers spunea că Olanda aşteaptă progrese ireversibile în cele două ţări în reforma justiţiei şi în lupta împotruva corupţiei şi a precizat clar că propunerea aderării în două etape la Spaţiul Schengen nu este o soluţie din punctul de vedere al Olandei.
România şi Bulgaria ar fi trebuit să adere la spaţiul Schengen în primăvara lui 2011, dar aderarea lor a fost respinsă de Franţa şi Germania, din cauza corupţiei şi crimei organizate.
În septembrie 2011, Finlanda şi Olanda s-au opus stabilirii unei date pentru aderarea celor două ţări.
Apoi Finlanda şi-a revizuit atitudinea la jumătatea lui noiembrie când a susţinut că va accepta o aderare în etape a celor două ţări dacă raportul CE de la începutul lui 2012 va fi unul pozitiv.