Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ofensivă USL în parlament

LIVE UPDATES: Ora 23.00 - Noul presedinte ales al Camerei Deputatilor este Valeriu Zgonea (PSD), votat cu 160 de voturi "pentru".

Ofensivă USL în parlament
Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Foto: Arhivă

Articol de Florin Matei, 03 Iulie 2012, 14:53

Ora 22.45 - Presedintele revocat al Camerei Deputatilor Roberta Anastase a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala decizia de demitere a sa de catre parlament.

Ora 22.25 - Cu 160 de voturi "pentru" si 1 vot "impotriva", parlamentarii au decis demiterea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Ora 21.32 - Camera Deputaţilor propune revocarea Robertei Anastase.

Ora 20.53 - Crin Antonescu, referitor la acuzaţiile şefului statului: Nici eu nici ceilalţi lideri politici pe care i-a nominalizat preşedintele Traian Băsescu nu ne temem de şeful statului.

Ora 20.50 - Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat în unanimitate raportul de revocare din funcţie a preşedintei acestui for, Roberta Anastase.

Ora 20.39 - Traian Băsescu: "Prin acţiunile majorităţii parlamentare s-a pus statul român într-o situaţie extrem de dificilă, similară cu cea generată de mineriadă."

Ora 20.35 - Traian Băsescu: "Cer premierului Victor Ponta să înceteze imediat acţiunile împotriva statului român. Prin acţiunile majorităţii parlamentare, se încalcă grav valorile fudamentale ale Uniunii Europene. "

Ora 20.25 - Comisia juridică a Camerei Deputaţilor respins cererea de amânare a şedinţei în care va fi votată revocarea Robertei Anastase.

Ora 20.10 - Vasile Blaga a declarat că a contestat revocarea sa la Curtea Constituţională.

Ora 20.00 - La 20.30 preşedintele Traian Băsescu face declaraţii de presă la Palatul Cotroceni. Radio România Actualităţi intenţionează să transmită în direct declaraţiile. Declaraţiile şefului statului pot fi urmărite şi pe contul de Twitter al RRA.

Ora 19.00 - Parlamentarii au votat revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, cu 236 de voturi "pentru" şi 47 "împotrivă".

Ora 18.50 - La Camera Deputaţilor s-a reluat şedinţa în care se va vota revocarea Avocatului Poporului. Vicepreşedintele Camerei, Ioan Oltean, a declarat că va vota împotriva revocării.

Ora 18.40- La Camera Deputaţilor, vicepreşedintele forului, Ioan Otean a afirmat că "guvernul încalcă grav Constituţia. În opinia sa "azi trăim o adevărată lovitură de stat".

Ora 18.29 - Roberta Anastase susţine că înlocuirea lui Vasile Blaga s-a făcut încălcându-se toate procedurile.

Ora 18.05 - Crin Antonescu este declarat noul preşedinte al Senatului, el fiind ales de majoritatea parlamentarilor participanţi la şedinţă. Urmează o nouă şedinţă a Biroului Permanent.

Ora 18.00 - A început numărarea voturilor privind numirea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte al Senatului.

Ora 17.43 - Cererea de revocare a preşedintelui Senatului, Lucian Blaga, a fost aprobată prin vot secret cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere. Crin Antonescu a fost propus pentru funcţia de preşedinte a Senatului.

Ora 17.41 -Liderul grupului parlamentar al PDL Alexandru Pereş: Solicitarea de demitere a lui Vasile Blaga e lipsită de temei.

Ora 17.30 - Senatorul PSD Toni Greblă: Vasile Blaga trebuie revocat pentru pentru că a abdicat de la atribuţii.

Ora 17.22 - La Senat începe şedinţa pentru revocarea lui Vasile Blaga. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele forului legislativ Ioan Chelaru (PSD).

Ora 16.58 - Preşedintele Senatului, liderul PDL Vasile Blaga: Doar preşedintele Senatului poate convoca reuniunea extraordinară a Senatului, conform Constituţiei.

Ora 16.07 - Deputatul PDL Mircea Toader: Am cerut o pauză de consultări de două ore pentru a analiza strategia la care recurgem.

Ora 16.06 - Liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea: Camera Deputaţilor poate supravieţui şi fără Roberta Anastase.

Ora 16.05 - Deputatul PNL Eugen Nicolăescu spune că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare la 18.00. Pe ordinea de zi, revocarea Robertei Anastase.

Ora 16.00 - Ambasadorul SUA Mark Gittenstein pentru Hotnews: "Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor D-voastra, in special a instantelor judecatoresti, nu vor reprezenta un motiv de ingrijorare doar pentru guvernul american, ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare"

Ora 15.20 - Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că Victor Ponta şi USL "se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice".

"Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică", a afirmat Monica Macovei.

Ora 14.40 - Plenul parlamentului s-a reunit în sesiune extraordinară privind suspendarea Avocatului Poporului.

Ora 14.30 - Curtea Constitutionala cere parlamentului şi preşedintelui să ia poziţie faţă de măsurile ce se preconizeaza a fi luate în ceea ce priveste curtea. Potrivit unui comunicat al Curţii, citat de reporterul Mădălina Radu, aceaste măsuri ar avea consecinţe grave prin precedentul care se creează şi prin deprecierea imaginii internaţionale a ţării. Judecătorii Curţii Constituţionale susţin că "toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea instituţiei în componenţa actuală".

Ora 14.26 - Biroul Permanent al Senatului convocat de USL a votat în unanimitate convocarea şedinţei extraordinare a Senatului pentru ora 17. Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte, revocarea din funcţie a actualului preşedinte al Senatului, Vasile Blaga şi alegerea noului preşedinte al Senatului.

Ora 14.10 - Preşedintele Senatului Vasile Blaga Blaga spune că USL continuă "în aceeaşi logică confiscarea zi de zi a tuturor instituţiilor statului", arătând că practic este vorba despre "o lovitură de stat".

Ora 13.53 - Gheorghe Iancu a primit aviz de revocare din funcţia de Avocat al Poporului din partea Comisiilor juridice reunite ale Camerei şi Senatului. Decizia va fi validată astăzi în plenul reunit al Parlamentului. USL l-a propus interimar pentru această funcţie pe Valer Dorneanu.

Ora 13.30 - Preşedintele PDL l-a acuzat pe primul ministru de minciună şi dispreţ faţă de români, de nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi de plagiat şi a cerut demisia de onoare a premierului.

Ora 13.02 - Guvernul nu va emite o ordonanţă de urgenţă privind schimbarea din funcţie a judecătorilor de la Curtea Constituţională, afirmă premierul Victor Ponta.

Parlamentul s-a întrunit în sesiune extraordinară în care premierul Victor Ponta a prezentat în parlament concluziile Consiliului European de la Bruxelles. Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi accelerarea reformelor structurale vor fi prioritare, a spus premierul.

Plenul parlamentului a avizat favorabil numirea lui Ovidiu Miculescu în funcţia de Preşedinte-Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune şi numirea lui Claudiu Săftoiu în funcţia de Preşedinte-Director General al Societăţii Române de Televiziune.

Parlamentarii PDL au părăsit sala de plen în timpul votului pentru validarea preşedinţilor Consiliilor de Administraţie de la TVR şi de la Radioul public, deoarece consideră că acţiunile de restructurare a celor două instituţii reprezintă un "derapaj de la democraţie".

Parlamentul decide agenda sesiunii extraordinare cerute de USL
Politică 02 Iulie 2012, 15:58

Parlamentul decide agenda sesiunii extraordinare cerute de USL

Premierul a cerut să se adreseze paralamentului privind reuniunea de la Bruxelles. Pe agendă ar putea figura şi declanşarea...

Parlamentul decide agenda sesiunii extraordinare cerute de USL
Senatul va dezbate proiectul de modificare a legii pensiilor militare
Politică 04 Noiembrie 2024, 12:31

Senatul va dezbate proiectul de modificare a legii pensiilor militare

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL şi adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor,...

Senatul va dezbate proiectul de modificare a legii pensiilor militare
A început oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare
Politică 01 Noiembrie 2024, 08:00

A început oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare

De vineri, suntem oficial în campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

A început oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare
Dificultăți juridice în organizarea referendumului din Capitală împreună cu prezidențialele
Politică 31 Octombrie 2024, 16:26

Dificultăți juridice în organizarea referendumului din Capitală împreună cu prezidențialele

Președintele AEP, Toni Greblă, spune că modificările pentru organizarea referendumului adoptate recent de Parlament nu sunt...

Dificultăți juridice în organizarea referendumului din Capitală împreună cu prezidențialele
La miezul nopţii începe oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare
Politică 31 Octombrie 2024, 10:49

La miezul nopţii începe oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare

La miezul nopţii începe oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.

La miezul nopţii începe oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare
950 de secţii de votare vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare
Politică 31 Octombrie 2024, 10:17

950 de secţii de votare vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare

950 de secţii de votare vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare din acest an, anunţă...

950 de secţii de votare vor fi deschise în străinătate la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare
La miezul nopţii începe campania electorală pentru alegerile parlamentare
Politică 31 Octombrie 2024, 09:33

La miezul nopţii începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

Timp de 30 de zile, partidele, alianţele sau independenţii intraţi în cursa pentru un loc în noul legislativ vor încerca să...

La miezul nopţii începe campania electorală pentru alegerile parlamentare
AEP: 950 de secții de votare deschise în străinătate la alegerile prezidențiale și cele parlamentare
Politică 30 Octombrie 2024, 18:19

AEP: 950 de secții de votare deschise în străinătate la alegerile prezidențiale și cele parlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că vor fi cu 35 de secții în plus față de scrutinul europarlamentar din 9 iunie.

AEP: 950 de secții de votare deschise în străinătate la alegerile prezidențiale și cele parlamentare