O nouă sesiune parlamentară
Senatorii şi deputaţii urmează să aprobe ordonaţa de urgenţă emisă de Guvern, privind noua schemă de compensare şi plafonare la energie, şi ar putea extinde perioada de aplicare.
Articol de Alina Stănuţă, 31 Ianuarie 2022, 07:29
La Parlament începe o nouă sesiune, săptămâna aceasta, cu o urgenţă: reducerea facturilor la energie.
Senatorii şi deputaţii urmează să aprobe ordonaţa de urgenţă recent emisă de Guvern, privind noua schemă de compensare şi plafonare, şi ar putea extinde perioada de aplicare şi la luna ianuarie, aşa cum ar dori PSD.
Tot în domeniul energiei, liberalii au solicitat adoptarea rapidă a legii offshore, care ar debloca proiectele de extragere de hidrocarburi din Marea Neagră.
Pe agenda Legislativului se va afla şi desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, iar parlamentarii ar urma să ia o decizie şi în ceea ce priveşte soarta certificatului COVID.
Senatorii și deputații vor fi convocați de marți, 1 februarie, în prima sesiune a anului 2022 şi vor avea în atenție mai multe proiecte de lege importante, care vizează domenii precum justiția, sănătatea sau economia.
Ordonanța de urgență privind noua schemă de compensare și plafonare a tarifelor la curent electric și gaze naturale a intrat deja pe traseul legislativ al Senatului, iar Biroul Permanent a stabilit 15 februarie termen limită pentru depunerea raportului comisiilor de specialitate.
Senatul va dezbate documentul ca prima cameră sesizată, urmând ca apoi să fie înaintat Camerei Deputaților, care este for decizional.
Un alt proiect de lege important, cel inițiat de Ministerul Justiției, pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, va ajunge și el în Parlament, în prima parte a lunii februarie.
Ministrul de resort, Cătălin Predoiu, dădea asigurări că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va fi desființată până la finalul lunii martie.
Un proiect de lege care a rămas în dezbaterea Camerei Deputaților încă de sesiunea trecută este cel care instituie obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Documentul a fost inițiat de PNL și prevedea inițial doar pentru personalul medical această obligativitate.
Potrivit unor modificări propuse de senatori, certificatul s-ar putea aplica tuturor categoriilor de angajați, cu anumite excepții.
După multe discuții în Senat, documentul a fost respins la vot și ar urma ca deputații să dea votul final.
Pe agenda Parlamentului ar putea figura în această sesiune și modificarea Legii offshore. Documentul care blochează demararea unor importante proiecte energetice în Marea Neagră urmează să fie revizuit în prima jumătate a acestui an, a declarat recent ministrul energiei, Virgil Popescu.