Noul guvern Ponta, în faţa Parlamentului
UPDATE: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat de la tribuna Parlamentului că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului şi a părăsit prezidiul şedinţei reunite.
Articol de Alina Stănuţă, 04 Martie 2014, 16:41
UPDATE: În urma unei dispute cu premierul Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat de la tribuna Parlamentului că demisionează din funcţia de preşedinte al Senatului şi a părăsit prezidiul şedinţei reunite.
Liderul PNL i-a cerut premierului Victor Ponta să demisioneze împreună din funcţiile pe care le-au obţinut sub sigla USL.
„Nu aveţi curaj. Dacă nu mai sunteţi prim-ministru, nu mai sunteţi nimic”, a spus Crin Antonescu.
Victor Ponta a replicat că, atâta vreme cât are susţinerea Parlamentului, va guverna, amintindu-i lui Crin Antonescu că a mai spus că demisionează, dar nu a făcut-o.
Audio: Schimb de replici între premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.
În plenul parlamentului au loc dezbateri privind învestirea noului Cabinet.
În deschiderea lucrărilor, premierul Victor Ponta a cerut legislativului un nou vot de încredere, asigurând că noua echipă va continua programul de guvernare asumat în 2012.
Premierul Victor Ponta a declarat că se află în faţa parlamentarilor în baza Articolului 85 din Constituţie, care se referă la schimbarea compoziţiei politice a guvernului, precizând că se află în această situaţie pentru că PNL a decis să iasă de la guvernare.
Victor Ponta a mai declarat că noul executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012 şi are ca obiectiv principal stabilitatea politică, socială şi instituţională.
"Asigur Parlamentul şi cetăţenii că toate direcţiile de guvernare vor fi respectate", a declarat Victor Ponta.
"Vreau să-i asigur pe colegii liberali că nu se pune în niciun caz problema schimbării cotei de 16%.
Vom încerca în această nouă formulă să avem pe primul punct discuţiile în aprilie cu delegaţia Comisiei Europene, FMI şi Bancii Mondiale, atât scutirea de impozit a profitului reinvestit, cât şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, deci, practic, reforma fiscală, pachetul de dezvoltare economică şi socială rămân pe agendă, aşa cum le-am stabilit împreună şi mă bazez pe sprijinul Parlamentului pentru a le putea implementa în continuare", a adăugat premierul.
Liberalii nu vor vota noul guvern
Liberalii au anunţat de la tribuna Parlamentului că nu vor vota noul guvern.
"Deşi este legal din punct de vedere constituţional, guvernul nu are legitimitate morală", a spus Crin Antonescu.
"PNL, în numele căruia vorbesc, şi eu nu le mai putem crede, nu le mai putem crede pentru că le-am crezut odată, le-am votat odată, le-am învestit cu toată încrederea şi cu tot ceea ce, din punct de vedere politic, un partid prezent la guvernare şi într-o majoritate politică era dator să dea.
Nu putem astăzi, oricât am avea de-a face cu aceeaşi persoană, oricât ar fi de neschimbat un program de guvernare pe care şi UDMR îl găseşte astăzi impecabil, şi oricât de frumoase ar fi, încă o dată, cuvintele primului ministru, să-l credem", a declarat preşedintele liberarilor.
Şedinţa de la Parlament decurge aşa cum era stabilit anterior declaraţiei făcute de şeful statului Traian Băsescu şi fără a ţine cont de formulările solicitate de acesta.
Premierul Victor Ponta declara că hotărârile Parlamentului, inclusiv cea pentru validarea noului guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia ar presupune încălcarea Constituţiei.