Noul Cod Silvic, în dezbaterea comisiilor de la Senat
Proiectul de lege prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere.
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Aprilie 2024, 08:07
La Senat, în dezbaterea comisiilor de specialitate intră, de astăzi, noul Cod Silvic, document care prevede inclusiv supravegherea video a drumurilor forestiere, pentru a combate furturile şi tăierile ilegale de pădure.
Noul Cod Silvic, jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Documentul prevede măsuri menite să combată exploatarea ilegală a pădurilor, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Furtul de masă lemnoasă, o problemă cu care se confruntă în continuare societatea românească, va fi combătut prin mai multe măsuri care ar urma să fie cuprinse în document.
”Confiscarea mijloacelor de transport pentru hoţi, accesul liber la păduri, mi-aş dori foarte mult ca aceste amendamente să nu fie nici ale ministerului, nici ale vreunui partid politic, cele pe care cădem cu toţii de acord să fie asumate de întreaga comisie”, a declarat Mircea Fechet.
După cum relatează redactorul RRA Alina Stănuţă, la dezbaterile generale de săptămâna trecută, deputata USR Diana Buzoianu arăta că, în opinia asta, noul Cod Silvic nu aduce o reformă adevărată în domeniu.
”Forma care a fost asumată de către minister şi trimisă în Parlament nu cuprind aceste două amendamente. Eu mă bucur că ministerul spune că ar susţine să fie prevăzute şi aceste lucruri diferit, să nu mai există condiţii pentru acces în pădure. Mă bucur că sunt prevăzute şi susţinute amendamentele cu confiscarea, dar întrebarea legitimă este: noi de ce să mai credem că ele vor şi trece în comisii, în contextul în care Ministerul Public şi-a asumat că susţine aceste amendamente şi în proiectul care a venit de la minister ele nu au fost regăsite”, susţine Diana Buzoianu.
Limitarea publicităţii la jocurile de noroc aşteaptă, săptămâna aceasta, votul final
Recent, de votul Parlamentului a trecut un alt proiect de lege care vizează această industrie şi anume cel referitor la interzicerea aşa numitelor "păcănele" în localităţile cu mai puţin de 15 mii de locuitori.
Săptămâna aceasta, la Camera Deputaţilor, proiectul de lege care restrânge publicitatea la jocurile de noroc ar putea primi votul final. La fel şi documentul care limitează drastic publicitatea la ţigările electronice, după ce recent Parlamentul a interzis vânzarea acestor produse către minori.”/editor Florin Lepadatu/