"Notă de protest" faţă de declaraţiile ministrului Corlăţean
Reprezentanţii Ministerului de Externe român consideră drept un "exerciţiu de imagine conjunctural" chemarea ambasadorului României la Ministerul ungar de Externe.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 August 2013, 23:15
Ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, a avut o întrevedere, la Ministerul ungar de Externe, cu secretarul de stat Zsolt Nemeth, la solicitarea acestuia din urmă, pentru a discuta despre evoluţiile recente intervenite în relaţia bilaterală.
Precizarea a fost făcută în această seară de reprezentanţii diplomaţiei române, după ce Ministerul de Externe de la Budapesta a susţinut că l-a convocat astăzi pe ambasadorul român pentru a-i transmite o notă de protest faţă de unele declaraţii făcute ieri de ministrul român de externe, Titus Corlăţean.
Reprezentanţii Ministerul de Externe român consideră drept un exerciţiu de imagine conjunctural chemarea ambasadorului României la Ministerul ungar de Externe.
Ministerul de Externe transmite că declaraţiile lui Titus Corlăţean cu privre la mesajul simbolic pe care-l transmite legea prin care se stabileşte data de 4 iunie pentru a marca Ziua Solidarităţii Naţionale în Ungaria nu reprezintă un element de noutate şi nu ar trebui să suprindă partea ungară.
Diplomaţii români precizează că menţinerea în atenţa publicului a aşa-zisului caracter injust al Tratatului de la Trianon este evidentă şi nu poate să se bucure de aprecierea României.
Ministerul de Externe mai transmite că partea ungară continuă să încerce acreditarea publică a ideii că legislaţia ungară prin care se facilitează obţinerea cetăţeniei ungare şi se acceptă dubla cetăţenie ar avea ca model legislaţia românească în materie.
Dar, Ministerul român de Externe a precizat în repetate rânduri că această teză publică a diplomaţiei ungare nu corespunde adevărului.
Drept urmare, din punctul de vedere al MAE, partea ungară nu are motive pentru a fi nedumerită de poziţia Ministerului român de Externe pe această temă.
Ministerul de Externe român explică faptul că legea română acordă cetăţenia română persoanelor care au pierdut-o independent de voinţa lor şi descendenţilor până în gradul trei inclusiv având astfel o natură reparatorie, în timp ce legea ungară nu stabileşte o limitare sub aspect personal, iar stabilirea ascendenţei ungare se poate face inclusiv pe baza unor prezumţii de natură istorică, fără prezentarea unor documente doveditoare.
Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Zsolt Nemeth, l-a convocat astăzi pe ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, căruia i-a înaintat o notă de protest faţă de declaraţia ministrului român de externe Titus Corlăţean rostită la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, precum şi faţă de afirmaţiile şefului diplomaţiei române cuprinse într-un interviu acordat cotidianului "Gândul".
Diplomaţia ungară a fost nemulţumită de comentariile făcute de ministrul Corlăţean, referitoare la legea privind solidaritatea maghiarilor şi la legea dublei cetăţenii.