Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nimeni nu este protejat de „flagelul drogurilor”

"Apel matinal" - Invitat: Robert Cazanciuc, vicepreședintele Biroului permanent al Senatului României și fost ministru al justiției.

Nimeni nu este protejat de „flagelul drogurilor”
Foto: Arhivă/ RRA

26 Septembrie 2023, 10:08

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (26 septembrie, ora 9:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc a depus în Parlament un proiect legislativ privind combaterea eficientă a traficului și a consumului de droguri. Documentul prevede, printre altele, sancțiuni mult mai severe. Pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată, urmând să fie interzis pe o perioadă de până la 10 ani și dreptul de a conduce în cazul șoferilor prinși sub influența drogurilor sau a alcoolului.
Cătălin Cîrnu: Amănunte aflăm chiar de la Robert Cazanciuc, vicepreședintele Biroului permanent al Senatului României și fost ministru al justiției. Bună dimineața!
Daniela Petrican: Bună dimineața!
Robert Cazanciuc: Bună dimineața! Mulțumesc de invitație. /.../
Cătălin Cîrnu: Da. Care sunt principalele coordonate ale acestui proiect?
Robert Cazanciuc: Pachetul pe care l-am elaborat și l-am depus deja e parte a unui pachet mai mare, dacă vreți, un program național care are trei componente în această bătălie cu drogurile, și anume: educaţie și prevenție, combatere și, din păcate, recuperarea dependențelor, pentru că sunt și asemenea oameni. Din perspectiva combaterii a fost depus acest proiect, pentru că va dura această dezbatere în Parlament, nu foarte mult, dar suficint în așa fel încât toți cei care au ceva de spus, ONG-urile care participă la ajutarea celor care ajung să fie dependenți de droguri, polițiști, procurori, medici toţi vor fi invitaţi în această dezbatere, ca împreună să găsim cele mai eficiente soluții în combaterea traficului, în primul rând, pentru că acest pachet de 3 legi pe care le-am propus a fi modificate se referă în primul rând la combaterea traficului, urmând ca în perioada imediat următoare să depunem alte inițiative, legate de celelalte două componente, și anume: prevenție și educație şi soluții pentru cei care ajung să fie dependenți deja. Textul pe care l-am făcut are câteva prevederi pe care le-ați amintit și dvs. În momentul de față dacă mergeţi în spitalele de urgență o să vedeţi că foarte mulți din cei care ajung acolo sunt intoxicați nu doar cu droguri de mare risc, ci, în cele mai multe cazuri, cu medicamente care au regim special. Un medicament care are regim special ajunge, din păcate, să fie utilizat de tineri în combinație cu alcoolul sau alte medicamente interzise, cu efecte chiar letale. Se majorează pedepsele pentru cei care tranzacționează fără să aibă drept substanțe cu efecte psihoactive. Practic, acest pachet tratează ceea ce legea până acum sancționa mai ușor, și anume, toată aceasta, să spunem, utilizare nelegală a unor substanțe chimice. Nu sunt droguri de mare risc alocate de lege, dar s-a demonstrat în ultimul timp că efectele lor pot să fie de multe ori, să spunem, mai grave decât cele ale drogurilor cunoscute și atunci toată această, să spunem, utilizare nelegală a ceea ce este cunoscut în spațiul public drept "psihoactive" va fi tratată pur și simplu exact ca și drogurile de mare risc, cu același pedepse. De asemenea, va fi sancționată utilizarea minorilor în acest trafic. Pentru că de foarte multe ori, cei care vor să vândă droguri utilizează minorii, îi trimit în locurile aglomerate, în locurile în care sunt evenimente, pentru că ei știu că minorii nu răspund penal. Şi atunci, utilizarea minorilor va fi o circumstanță agravantă. De asemenea, orice beneficiu îl are cineva din acest trafic se confiscă; că este la tine, că este la altcineva, orice beneficiu care a rezultat din acest trafic va fi un confiscat - sume de bani, bunuri, indiferent unde ai încercat să ascunzi aceste resurse, ele vor fi cu siguranță găsite şi confiscate.
Daniela Petrican: Cât de repede ar putea fi adoptate aceste noi prevederi, pentru a și intra în vigoare?
Robert Cazanciuc: Eu sper ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, și anume, în decembrie, proiectul să fie adoptat de ambele camere ale parlamentului. Ieri, Biroul permanent a dispus trimiterea proiectului la mai multe instituții, pentru a aviza proiectul. Imediat ce aceste avize vor veni în Comisia juridică, îi vom invita pe toți cei despre care vorbeam puțin mai devreme, pentru a găsi forma potrivită a legii. Sper să treacă de Senat în luna octombrie și în faza următoare să fie votat și de Camera Deputaților, în așa fel încât până la sfârșitul anului să-l avem deja în "Monitorul Oficial", ca să-și poată produce efectele.
Cătălin Cîrnu: Actualul ministru al justiției, Alina Gorghiu, spunea că modificarea legislației pentru combaterea drogurilor va trebui să se facă în toată Europa. Și dvs. ați fost ministru al justiției; sunteți de acord?
Robert Cazanciuc: Sigur, creșterea traficului şi a consumului de droguri e un fenomen care nu se întâmplă doar în România. Din păcate, a crescut foarte mult acest consum în Europa. Sigur că într-un spațiu de liberă circulație măsurile trebuie să fie eficiente, la nivelul întregii Europe, pentru că intră drogurile într-un punct din Europa, după care circulă liber de la un cap la altul al Europei. De aceea, în pachetul pe care l-am propus în ultimele zile sunt câteva măsuri care se referă la scanarea oricărui produs care intră în România prin căile obișnuite - că e vorba de curierat, că e vorba de puncte de frontieră. Tinerii din ziua de astăzi folosesc ceea ce numește "darknet" pentru a face plăți și a cumpăra produse care ajung acasă prin intermediul unor curieri foarte onorabili, care nu știu ce este acolo. De aceea trebuie să găsim formule și legale, o formă de participare a celor care fac curierat la acest proiect, pentru că, până la urmă, toți suntem vulnerabili, nimeni nu este protejat de acest flagel. Trebuie să găsim parteneri. Acesta poate fi un partener privat. Părinții trebuie să fie parteneri, școala trebuie să fie parteneră. Este un efort al tuturor în această bătălie. De aceea, am propus ca părinții să poată beneficia de un chit de sprijin atunci când constată că ceva nu e în regulă cu copilul lui, atunci când vede că are simptome care ar putea fi, să spunem, date de consumul de droguri, să poată să meargă să facă analize, să poată să meargă la un psiholog, să poată să urmeze un tratament.
Daniela Petrican: Dar în acest moment există centre speciale de reabilitare și tratament? Se poate aplica și o strategie coerentă de conștientizare și combatere a traficului și consumului de droguri?
Robert Cazanciuc: Nu ducem lipsă de strategie. Avem o strategie oficială încă de anul trecut. Important este ca oamenii să cunoască ce este acolo şi instituțiile care au atribuții să aducă la cunoștința tuturor ce e de făcut în această strategie, ce are statul de făcut, ce are familia de făcut, ce are școala de făcut. Nu sunt foarte multe centre, din păcate, în care se pot trata și aceasta este una dintre probleme pe care le are România și asupra căreia ne vom concentra în perioada imediat următoare. Dar haideți să nu ajungem în faza finală de adicție. Haideți să ne concentrăm pe faza inițială, de educație, unde familia joacă un rol fundamental, şcoala joacă un rol fundamental.
Cătălin Cîrnu: Da, avem nevoie de educație în toate domeniile. Mulțumim! Ţinem legătura și vom reveni, evident, când va fi aprobată această lege.
Robert Cazanciuc: Mulţumesc pentru invitaţie!
Cătălin Cîrnu: Robert Cozanciuc, vicepreședintele Biroului permanent al Senatului României și fost ministru al justiției, după ce am aflat ce traseu va urma acest proiect legislativ privind combaterea eficientă a traficului și a consumului de droguri. Interesant este că se mișcă și Primăria Capitalei, prin Consiliul General al Bucureștiului, în această luptă împotriva drogurilor.
Daniela Petrican: Da, și în ședința de joi, 28 septembrie, se va discuta despre un proiect prin care se vor cumpăra 100 de DrugTeste pe care să le dea poliției, potrivit ordinii de zi publice. Proiectul se bazează pe nevoia de combatere a consumului și traficului de droguri din Capitală, fenomen în creștere. Bugetul pentru achiziții este de peste 3 milioane de lei, potrivit proiectului inițiat de viceprimarul Stelian Bujduvean.

Etichete : droguri flagel
AEP propune reguli noi pentru asigurarea transparenţei campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale
Politică 21 Februarie 2025, 08:03

AEP propune reguli noi pentru asigurarea transparenţei campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale

Autoritatea Electorală Permanentă propune un set de reguli noi care ar urma să asigure transparenţa campaniei electorale...

AEP propune reguli noi pentru asigurarea transparenţei campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale
AEP: Noi reguli pentru transparența campaniei electorale
Politică 20 Februarie 2025, 19:40

AEP: Noi reguli pentru transparența campaniei electorale

Măsurile propuse țin cont de observațiile formulate de ONG-urile cu activitate relevantă în domeniul electoral și de...

AEP: Noi reguli pentru transparența campaniei electorale
Au fost aleși cei 5 judecători din BEC pentru alegerile prezidențiale
Politică 20 Februarie 2025, 19:38

Au fost aleși cei 5 judecători din BEC pentru alegerile prezidențiale

Campania electorală începe pe 4 aprilie.

Au fost aleși cei 5 judecători din BEC pentru alegerile prezidențiale
Guvern: Buget de 1,2 miliarde lei pentru alegerile prezidențiale
Politică 20 Februarie 2025, 17:28

Guvern: Buget de 1,2 miliarde lei pentru alegerile prezidențiale

Guvernul a aprobat alocarea a aproximativ 1,2 miliarde de lei pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor...

Guvern: Buget de 1,2 miliarde lei pentru alegerile prezidențiale
Fonduri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale
Politică 20 Februarie 2025, 10:33

Fonduri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale

Guvernul alocă joi fondurile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

Fonduri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale
MAE reacționează după ce Bloomberg a scris că administraţia Trump ar face presiuni ca să nu fie interzisă candidatura lui Călin Georgescu
Politică 20 Februarie 2025, 07:22

MAE reacționează după ce Bloomberg a scris că administraţia Trump ar face presiuni ca să nu fie interzisă candidatura lui Călin Georgescu

Ministerul de Externe a reacţionat public după ce cunoscută agenţie americană de ştiri Bloomberg a scris că administraţia lui...

MAE reacționează după ce Bloomberg a scris că administraţia Trump ar face presiuni ca să nu fie interzisă candidatura lui Călin Georgescu
Preşedintele CCR, Marian Enache, exclude posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidenţiale
Politică 20 Februarie 2025, 07:17

Preşedintele CCR, Marian Enache, exclude posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidenţiale

El a explicat că decizia curţii s-a bazat pe documente declasificate în şedinţa CSAT, care au evidenţiat nereguli grave...

Preşedintele CCR, Marian Enache, exclude posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidenţiale
Protocolul coaliției de constituire a alianței electorale "România înainte"
Politică 19 Februarie 2025, 18:28

Protocolul coaliției de constituire a alianței electorale "România înainte"

Toate partidele membre ale alianței electorale au declanșat strângerea de semnături pentru candidatura lui Crin Antonescu.

Protocolul coaliției de constituire a alianței electorale "România înainte"